Skladateľka a speváčka Hana Šebestová: Debutový album Utajená s hviezdnym obsadením

Skladateľka a speváčka Hana Šebestová: Debutový album Utajená s hviezdnym obsadením
Patrik Gömöri

Jazzová novinka s hviezdnym obsadením. Taká je debutová nahrávka Utajená speváčky a skladateľky Hany Šebestovej, ktorá už stihla zarezonovať aj u žánrového publika. Nový titul vydavateľstva Hudobný fond totiž nedávno získal Cenu verejnosti Espirit. O víťazovi v tejto kategórii prestížneho hudobného ocenenia rozhodli samotní poslucháči. Debut Hany Šebestovej potvrdzuje tvrdenie, že domáca jazzová scéna zažíva silné obdobie.

„Hudbe som sa venovala už od útleho detstva. Nahratie albumu bolo vždy mojím snom. Keď som sa zhruba pred troma rokmi dohodla na spolupráci s Ľubošom Šrámkom, snažila som sa, aby to dopadlo, čo najlepšie,“ objasňuje vznik debutovej nahrávky Hana Šebestová. Skladateľka a speváčka v jednej osobe sa na albume Utajená obklopila špičkovými hudobníkmi. Okrem známych domácich mien prišlo aj na mimoriadne vzácneho zahraničného hosťa. Uznávaný americký klavirista Kevin Hays sa na Šebestovej debute predstavuje v netradičnej úlohe speváka. Aj vďaka nemu je jedenástka autorských skladieb intenzívnou hudobnou cestou s originálnym rukopisom slovenskej umelkyne. „Je to v podstate zbierka piesní z dvadsiatich rokov života. Materiál som mala možno aj na dva albumy. Snažila som sa vybrať piesne, ktoré majú odkaz a boli hudobne zaujímavé,“ dodáva k dramaturgii novinky Utajená samotná skladateľka. O produkciu CD sa postaral oceňovaný klavirista, skladateľ a aranžér Ľuboš Šrámek. Nálada nahrávky sa aj vďaka jeho produkčnému prístupu pohybuje na rozhraní viacerých žánrov a neustále stimuluje poslucháčovu pozornosť. Na nahrávanie skladieb s primárne slovenskými textami prizvala Hana Šebestová špičkových hudobníkov z oblasti jazzu, ale aj vážnej hudby. Pôsobivá štúdiová zostava podporila “nadžánrový“ charakter CD a výsledkom je album s ambíciou osloviť široké publikum s nadšením pre originálnu domácu tvorbu.

 

Folklór, etno, vážna hudba, blues, či pop. Hana Šebestová sa na svojom debute predstavuje ako skúsená hudobníčka s ucelenou predstavou o finálnej atmosfére nahrávky. Medziľudské vzťahy, intenzívny vzťah k prírode, ale aj obzretie za ľudovými tradíciami. Témy albumu Utajená korešpondujú s mystickým názvom CD. Rovnako neuchopiteľný je aj charakter jednotlivých skladieb. Rôzne tóniny, metrum, tempo. Vydavateľstvo Hudobný fond vydáva pozoruhodný debut s elitným hudobným obsadením a výnimočným skladateľským rukopisom.

 

Obsadenie albumu Hana Šebestová – Utajená:

 

Kevin Hays (spev, špeciálny hosť), Hana Šebestová (spev), Ľuboš Šrámek (klavír, syntetizátor), Matúš Jakabčic (gitara), Tomáš Baroš (kontrabas), Juraj Griglák (kontrabas, basová gitara), Marián Ševčík (bicie nástroje), Peter Raitl (perkusie), Barbora Kolářová (flauta), Robert Holota (hoboj), Jan Marcis (krídlovka), Samuel Šimek (trúbka, krídlovka), Palo Ruček (alt a tenor saxofón), Peter Kula (alt a tenor saxofón), Nikolaj Nikitin (tenor saxofón), Milan Osadský (akordeón), Mucha Quartet (sláčikové kvarteto): Juraj Tomka (prvé husle), Andrej Baran (druhé husle), Veronika Prokešová (viola), Pavol Mucha (violončelo).

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie získal album Utajená od Hany Šebestovej
Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...