Slovensko-taliansky večer s Triangom /SK/ a Kekko Fornarelli triom /IT/

Slovensko-taliansky večer s Triangom /SK/ a Kekko Fornarelli triom /IT/
jazz.sk

V bratislavskom Ateliéri Babylon sa 3. februára o 19.00h., v rámci dvojkoncertu City Sounds,  predstaví unikátny projekt Triango hrá Slovenské tance a prvýkrát aj talianska jazzová formácia Kekko Fornarelli Trio.

 

Jej líder, Kekko Fornarelli, sa hre na klavíri venuje už od svojich 3 rokov. V útlom veku začínal ako samouk, aby sa neskôr zdokonalil pod vedením pedagógov konzervatória v juho-talianskom Bari. Keď sa však približne v 18 rokoch dopracoval k jazzu, rozhodol sa mu odovzdať úplne a vydal sa na cestu jazzového muzikanta, obrazne aj doslovne. Ako hudobník precestoval mnoho krajín, koncerty odohral v prestížnych kluboch v Barcelone, Dubline, Ženeve a vo francúzskom Lyone, kde strávil niekoľko rokov svojho života. Účinkoval tiež na početných jazzových festivaloch, spomenúť v tejto súvislosti môžeme napríklad Beat Onto Jazz, Bari Jazz Festival, Multiculturita Summer Festival, Valsugana Jazz Tour, Annecy Jazz Festival, A Vaulx Jazz, Baronissi Jazz, Terni Jazz Festival, Palmi Jazz Festival, John & Jazz Festival. Na konte má aj niekoľko štúdiových albumov, hneď prvé dva, Circular ThoughtFrench Man in New York, zaznamenali veľký ohlas, Room of Mirrors a napokon Outrush, vydaný v roku 2014, ich úspech potvrdili.

Jedným z jeho projektov, úspešne putujúcich po Európe, je práve projekt Kekko Fornarelli Trio. Ide o netradičnú interpretáciu klasického jazzového tria, zloženého v tomto prípade zo špičkových hudobníkov: spolu s klaviristom sú jeho členmi kontrabasista Giorgio Vendola a bubeník Dario Congedo. Špecifikom je použitie syntetizátorov, resp. elektronická modifikácia zvukov tvorených akustickými nástrojmi. Dosahuje sa tak široká škála farieb a zvukových odtieňov, striedajúcich sa vo víre nálad a emócií, ktoré by v sebe Taliani potláčali len veľmi ťažko. Koncert, organizovaný Talianskym kultúrnym inštitútom v spolupráci s občianskym združením Arte, tak určite poteší nielen fanúšikov jazzu, ale aj milovníkov Talianska a južanskej spontánnosti.

 

 

Triango je projekt známeho slovenského klaviristu, skladateľa a dirigenta Petra Breinera, fantastického jazzového huslistu Stana Palúcha a vzácne všestranného akordeonistu Borisa Lenka. Pôsobivá zmes tanga a jazzových improvizácií je výsledkom detailného výskumu a tvorivého vkladu, ktorým Triango obohacuje klasické kompozície bratov De Carovcov, Villolda, Gobbiho a Piazzollu. Triango prináša aj vlastné hudobné témy, majúc vždy na zreteli, že vášeň, nostalgia a melanchólia sú samotnou substanciou tanga.

 

Najnovším hudobným projektom Trianga, ktorý tiež zaznie na koncerte, sú Slovenské tance – jazzové úpravy slovenských ľudových piesní.

Slovenské tance sú v pôvodnej podobe vyše 90 minútovou orchestrálnou suitou. Tvorí ju 16 symfonických tancov, založených na slovenských ľudových piesňach. Na februárovom koncerte Triango predstaví skrátenú a komornú verziu aj s hosťujúcim členom, Milanom Rendošom, hráčom na fujare, gajdici, píšťalkách, ústnej harmonike a drumbli.

 

Peter Breiner: „Myšlienka vytvoriť cyklus „národných“ orchestrálnych tancov sa vynorila, keď som pre London Symphony Orchestra aranžoval Brahmsove Uhorské tance a uvedomil som si, že v období romantizmu a bujnejúcich národných povedomí, či dokonca aj v priebehu 20. storočia sa takýto cyklus vyskytol takmer v každej krajine a nám zatiaľ chýba. Máme samozrejme Tance z Galanty, ale... Tak som ho napísal.“

 

16 známych i menej známych pesničiek, prevažne z východného Slovenska, je obohatených prvkami súčasnej hudby a improvizácie.

Triango má na svojom konte dva albumy (Triango - 2007, Pavian Records, Super Triango – 2011, First Impression Music), hosťovanie na festivaloch Pohoda, Bratislavské jazzové dni, Jazznica, Mikulášsky jazzový festival a niekoľko úspešných koncertných turné (Európa, USA).

 

 

 

Tlačová správa
Foto: David Hanko

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...