Spomienka na velikána jazzového kontrabasu Charlie Hadena

Spomienka na velikána jazzového kontrabasu Charlie Hadena

V poslednej dobe sa spomienkové akcie v NYC konajú pomerne často, po benefičnom koncerte na počesť Michael Breckera si hudobníci a fanúšikovia spomínajú aj na kontrabasistu Charlie Hadena, o ktorého smrti sme aj u nás na portáli písali - umrel minulý rok vo veku 76 rokov - spomienkou a oslavou jeho života bude koncert organizovaný tento utorok 13.1.2015 v New York-skej Town Hall.

 

Kontrabasista Charlie Haden sa na jazzovej scéne presadil koncom 50-tych rokov ako spolupracovník najväčšieho priekopníka free jazzu, kontroverzného altsaxofonistu Ornette Colemana. Počas svojej kariéry sa vyznačoval najmä svojou štedrou spoluprácou s viacerými generáciami tých najrôznejších hudobníkov.

 

Niekoľko desiatok umelcov,  s ktorými kontrabasista hrával, sa rozhodlo účinkovať na spomienkovom koncerte v Town Hall, ktorý organizuje Hadenova manželka Ruth Cameron, v spolupráci s dvomi veľkými zoskupeniami - Liberation Music Orchestra s kontrabasistom Steve Swallow-om, ktorý hrá hudbu skladateľky menom Carla Bley a Quartet West s basistom Scott Colley-m.

 

Na koncerte sa prezentujú aj potomkovia Hadenovej hudobníckej rodiny, jeho syn - spevák a skladateľ Josh Haden a jeho dcéry, známe pod menom Haden Triplets (Haden-ove trojičky). Okrem nich sa na vystúpení objavia aj bývalí spolupracovníci Charlie Hadena, konkrétne gitarista Pat Metheny, klaviristi Geri Allen, Kenny Barron, Gonzalo Rubalcaba, Brad Mehldau a Ethan Iverson, saxofonisti Lee Konitz, Ravi Coltrane a Joshua Redman a bubeníci Denardo Coleman a Jack DeJohnette.

 

Spomienku na svojho bývalého spoluhráča si takto uctia nielen hudobníci, ale aj stovky až tisícky poslucháčov, ktorí sa zmestia do New York-skej Town Hall. Rovnako ako bude živá spomienka na Hadena, veríme, že ešte dlho bude živá aj spomienka na jeho hudbu a prínos v nej.

 

Zdroj: New York Times

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...