Štandardy zo sveta video hier: Slávne zvučky v podaní jazzového dua

Štandardy zo sveta video hier: Slávne zvučky v podaní jazzového dua
Kto by mohol zabudnúť na charakteristický zvuk hudby video hier 90. rokov? Jednoduché počítačové pípanie, syčanie a chrapčanie vtedy interpretovalo často vynikajúce kompozície postavené na silných melodických témach a výborne realizovanej polyfónií. Titulná skladba hry Super Mario Bros. je notoricky známa nielen ľuďom, ktorí prežili svoje detstvo či dospievanie v tomto období. Nielen pre tých, pre ktorých je slovo Nintendo viac všeobecným podstatným menom, ako názvom japonskej firmy, je tu nová nahrávka „Press Start“. Nájdete na nej jazzové intepretácie slávnych skladieb z najpopulárnejších video hier minulosti.
 
Aranžérskej i interpretačnej úlohy sa zhostili gitarista Adam Bellotto a kontrabasista Robby Delosier a ako duo s názvom „8-Bit Jazz Heroes“ sa podujali vdýchnuť nový, jazzový život skladbám, ktorých melódie dodnes vyvolávajú v miliónoch ľudí pocity príjemnej nostalgie. Okrem spomínanej Super Mario Bros. nájdete na albume témy z hier Metroid, Legend of Zelda, či legendárnu zvučku z Tetris. Ako sami tvrdia, Adam a Robby majú vyše 60-ročnú skúsenosť so „sedením na zadku a hraním video hier“ a jedného dňa dostali nápad využiť tento fakt vo svojej hudbe.
 
Improvizácie dua jazzmanov do harmonických štruktúr spomínaných kompozícií vyvolávajú úsmev. Dôvodom však nie je iba pocit nostalgie a príjemné asociácie. Skladby, ktoré normálne poznáme v interpretácii relatívne primitívneho digitálneho nástroja, teraz ožívajú pod rukami jazzmanov a naberajú tak akýsi element vážnosti. Pri počúvaní Bellottových sól sa nedá nepredstaviť si notový zápis tém s harmóniami a uznať, že skladby, ktorých pôvodných účelom bolo vytvoriť hudobnú kulisu do video hry, sú vlastne nápadité a výborne postavené kompozície. „Press Start“ preto rozhodne nie je len albumom pre milovníkov klasických video hier z 90. rokov, ale ocenia ho všetci, ktorí sa radi započúvajú do príjemnej, komornej, pokojnej jazzovej hry.
 
Album je dostupný na stránke vydavateľa Overclocked Records, alebo prostredníctvom populárnych streamovacích služieb ako Spotify.
 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...