Stanley Jordan a Kevin Eubanks - duety gitarových majstrov

Stanley Jordan a Kevin Eubanks - duety gitarových majstrov
Miroslav Bachura

Dve elitné mená modernej jazzovej gitary Kevin Eubanks a Stanley Jordan sa spojili na novom príznačne nazvanom albume Duets. Jordan a Eubanks sa roky viac-menej míňali v profesionálnej brandži. K vzájomnom zblíženiu prišlo na festivale v British Columbii v roku 2011, po ktorom nasledovalo krátke spoločné turné. Rozhodujúcim impulzom k vzniku albumuvšak bola až spoločná skúška oboch virtuózov v drevenom kostolíku v americkom Texase. Duets je doslova dialógom dvoch hudobných osobností, v komornej nálade no s bohatým hudobným obsahom a na virtuóznej úrovni.

 

Obaja hráči počas kariéry pristupovali k jazzu z odlišných strán. Eubanks sa uviedol v newyorských kluboch svojim straight ahead jazzom, v mladosti hral s Art Blackeym či Billym Hartom, pod hlavičkou gigantov ako Blue Note či GRP, neskôr účinkoval bandleader i ako sideman (Dave Holland, Dianne Reeves a i.). Získal si renomé progresívneho moderne zmýšľajúceho gitaristu, skladateľa a aranžéra. Popri tom Eubanks účinkoval 18 rokov v kapele slávnej americkej The Tonight Show, kde si zahral takpovediac s každým významným jazzmanom. Stanley Jordan, rodák z Chicaga sa publiku zas uviedol iným, no úplne unikátnym spôsobom. Jeho „touch“ technika hry, vďaka ktorej povyšuje gitarový tapping skoro až na úroveň klávesových nástrojov sa stala okamžite rozpoznateľná a takmer nenapodobiteľná. Jeho debut u Blue Note Magic Touch zaznamenal obrovský úspech, zažiaril vystúpeniami v mnohých televíznych show, neskôr sa dokonca úspešne sebarealizoval na pôde muzikoterapie. Očakávania od albumu Duets tak mohli byť právom veľké.

 

Eubanks i Jordan sa na albume prezentujú ako multiinštrumentalisti – obaja okrem gitary ľahko a technicky brilantne ovládajú i klavír a basu. Ich duetá sa tiahnu desiatimi skladbami, štyrmi autorskými a šiestimi úpravami klasík ako ´Summertime´, ´Blue in Green´ či ´Nature Boy´ no i súčasných hitov ´Lights´ od Ellie Goulding a ´Someone Like You´ od Adele. Bez veľkých slov treba povedať, že dvojica Eubanks – Jordan stvorila úžasné hudobné spojenie. Úvodná ´Morning Sun´ nie len svojim názvom, ale i pokojnou náladou s Jordanovým uhrančivým tappingom evokuje „svitanie“ albumu. Po nej nasledujú slávne ´Summertime´ a ´Nature Boy´s Eubanksovou hrejivou basou, Intímnu atmosféru skvele vykresľujú i dve autorské balady dua - ´Vibes´a ´Goin´ On Home´. Príjemným kontrastom v atmosfére je ´Old School Jam´ s bluesovým drivom.

 

Z celej nahrávky vyžaruje vzájomný rešpekt oboch muzikantov. Jordan i Eubanks jeden druhého počúvajú, nechávajú si dostatok priestoru a vo forme ani atmosfére sa tak nikam neponáhľajú. Aj napriek tomu, že duo siahlo po známych melódiách, tieto sa im podarilo poňať naprosto originálne. Napriek tomu, že obaja majú úplne iný štýl hry, na albume Duets (možno i práve vďaka tomu) vzniká plynulý a zvukovo bohatý tok, ktorý zasiahne oveľa širšie spektrum, než len gitarových fetišistov.

 

 

 

Miro Bachura

 

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Recenzia CD: Speváčka Brigita Szelidová a jej duetá
Speváčku Brigitu Szelidovú si hlavne široká verejnosť môže pamätať zo súťaže X Factor, kde sa...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...