Steve Gadd v Porgy: Bluesové vitamíny

Steve Gadd v Porgy: Bluesové vitamíny
Miroslav Halak

Steve Gadd bol po roku opäť vo Viedenskom klube Porgy & Bess a so sebou si priniesol svoju overenú zostavu s Michaelom Landauom a Jimmy Johnsonom. Táto partia hrá nesmierne prirodzene znejúci blues-jazz s rockovo-bluegrassovými prvkami a predovšetkým ho hrá tak presvedčivo, že návšteva koncertu tejto legendy bicích nástrojov sa oplatí každý rok, možno aj viac krát do roka. Takýto koncert neomrzí.

Hoci nie som bubeník, s niekoľkými sa dobre poznám a dobre viem s akým zápalom sú schopní diskutovať o veľkých postavách tohto rytmického nástroja, o menách ako Tony Williams, Billy Cobham, Dennis Chambers, Manu Katché, Vinnie Colaiuta, Jack DeJohnette, Peter Erskine, Mark Guiliana, Dave Weckl... Zoznam obľúbených bubeníkov sa u každého z opýtaných jazzmanov voľne rozrastá, vždy podľa vlastných preferencií štýlu, ktorý svojou mimoriadnou hrou zdokonalil konkrétny hudobný vzor. A hoci sa diskusie o konkrétnych hudobníkoch vedú často až s plamenným zanietením, pri mene Steve Gadd som ešte nespoznal jazzmana, ktorý by priam pietne nestíchol a uznanlivo neprijal jeho dominanciu ako neomylného sidemana, groovujúcu jednotku a tomuto podobné prívlastky. Preto je každý z jeho koncertov malým sviatkom vyznávačov natiahnutých blán a drevených paličiek.

Vek 72 rokov sa samozrejme odzrkadlí, no čo ale stále pretrváva je to nezameniteľné nasadenie, jeho typický, účelne a zároveň esteticky príťažlivý sprievod, či sa už jedná o rytmickú kostru pre svetové hviezdy rockovej, popovej alebo jazzovej scény. Jeho univerzálnosť je príkladná a tak aj jeho vlastný projekt v sebe nesie esprit jeho životnej cesty hudbou. Steve Gadd Band už niekoľko rokov stavia na vyvážených motívoch a kvalitných aranžmánoch Michaela Landaua. Jeho gitarový rukopis by som označil ako hru harmonickejšieho Scofielda, čo je najlepšie počuť práve na jeho bluesových výpravách do regiónov amerického juhu.

 

Hoci sa o podobné inožánrové impulzy efektne usiluje aj Bill Evans, blues Steve Gadd Bandu nie je okázalou exhibíciou, ani chvíľkovou módnou záležitosťou, je príjemnou a dušu pohladzujúcou správou o kvalite hudby a nadmiere skúseností s ňou. Nemôžem si pomôcť práve toto sú pocity, ktoré ma celým vystúpením v Porgy sprevádzali. Repertoár večera pozostával výlučne zo skladieb z albumov Gadditude (2013), 70 Strong (2015) a živej nahrávky Way Back Home (2016). Tak som sa prichytil pri spracovaní skladby Country Keitha Jaretta, ktorú nahrali na album Gadditude, že počúvam zo zatvorenými očami, usmievam sa a cítim sa dobre. Tento koncert nebol svojou kvalitou niečím čo by malo výrazne prehodnotiť môj rebríček doterajších hudobných zážitkov, ale určite bol zážitkom aké by som každému fanúšikovi jazzu doprial tak často ako sa len dá. Nie len raz za rok.

 

--------------------------

Steve Gadd: bicie

Kevin Hays: keyboards

Jimmy Johnson: bass 

Michael Landau: gitara

Walt Fowler: trúbka

--------------------------

Text a fotografie: Miroslav Haľák / halak.miro@gmail.com

Esprit 2023

Galéria

Steve Gadd I..JPG
Steve Gadd II..JPG
Steve Gadd III..JPG
Steve Gadd IV..JPG
Steve Gadd V..JPG
Steve Gadd VI..JPG
Steve Gadd VII..JPG

 

 

Ďalšie články

VRAVELO SA V COTTON CLUBE - Letný vánok z Charlestonu
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Report: Iná dimenzia Johna McLaughlina
Porgy&Bess, Viedeň, 25.11.2014   Dva dni po sebe vypredaný Viedenský klub Porgy &...
Chick Corea a Steve Gadd - Chinese Butterfly: Spomienka na 70. roky minulého storočia?
Iba tento rok vydala dvojica legendárnych amerických jazzových hudobníkov - Chick Corea a Steve...
„Jazzrock chlapi“ – Koncert Simona Phillipsa v Porgy
Porgy & Bess 06.11.2017 – Simon Phillips „PROTOCOL IV“   Myslím si, že sa nikto nenahnevá...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...