Súťaž Monkovho inštitútu vyhral 27-ročný trubkár Marquis Hill

Súťaž Monkovho inštitútu vyhral 27-ročný trubkár Marquis Hill

Najprestížnejšia jazzová súťaž na svete, "Thelonious Monk Institute of Jazz Competition" tento rok privítala 13 z najtalentovanejších trubkárov sveta v spoločnom boji o prvé miesto víťaza roka 2014. Nakoniec sa ním stal 27-ročný trubkár z Chicaga, Marquis Hill.

 

Každoročne sa konajúca súťaž, ktorú minulý rok vyhrala prvá žena v histórii, Melissa Aldana, sa tento krát zamerala na trubkárov. Mesto Los Angeles privítalo v Schoenbergovej hudobnej sále Univerzity UCLA v dňoch 8. a 9. novembra množstvo vynikajúcich hudobníkov, súťažiacich o titul ďalšieho víťaza súťaže Monk Competition.

 

Semifinále súťaže sa odohrávalo pred porotou, zloženou z tých najlepších súčasných jazzových trubkárov, medzi nimi Ambrose Akinmusire, Randy Brecker, Roy Hargrove, Jimmy Owens a Arturo Sandoval. Súťažiaci boli doprevádzaní rytmickou sekciou - klaviristom Reggie Thomas, basistom Rodney Whitaker a bubeníkom Carl Allen. 

 

Traja finalisti, ktorí boli vybraní do posledného kola, sa postarali o skutočne obdivuhodný súťažný program. Adam O'Farrill, syn klaviristu Arturo O'Farrill-a a vnuk skladateľa a aranžéra Chico O'Farrill-a zahral Strayhornovu skladbu "U.M.M.G." a Monkovu "Ask Me Now". Billy Buss, ktorý v súčasnosti učí na Boston School of Music Arts, zahral výnimočné sólo vo vrchnom registri na skladbu “The Night Has a Thousand Eyes”. Marquis Hill, ktorý minulý rok vyhral medzinárodnú trubkársku súťaž Carmine Caruso, zahral "When Sunny Gets Blue” - jeho virtuózna technika a majstrovstvo dynamiky mu prinieslo najväčší potlesk publika spomedzi všetkých finalistov - zároveň sa stal úplným víťazom aj rozhodnutím poroty.

 

Zároveň bol na veľkom galavečeri ocenený ešte jeden človek - Herbie Hancock ho pri tejto príležiosti nazval "Prezident swingu” - bol ním bývalý americký prezident Bill Clinton, ktorý získal ocenenie Inštitútu nazývané Marie Fisher Founder's Award. Táto cena je každoročne odovzdávaná známej osobe, verejnému činiteľovi,  za jeho podporu a propagáciu jazzu vo svete. Clinton pri svojom ďakovnom prejave vtipne podotkol, že “niekedy frustrovaní jazzoví hudobníci skončia a nájdu si inú prácu a život, a aj tak to môže dobre dopadnúť."

(Bill Clinton totiž chcel vo svojej mladosti byť jazzovým saxofonistom, no neskôr túto kariéru opustil a stal sa prezidentom USA!)

 

Zdroj: jazztimes.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...