Svetový prelom v uchovávaní hudobných pamiatok: Vedci zapísali skladbu Milesa Davisa Tutu do sekvencie DNA

Svetový prelom v uchovávaní hudobných pamiatok: Vedci zapísali skladbu Milesa Davisa Tutu do sekvencie DNA

Vedecké napredovanie sa v súčasnej dobe týka už zrejme každej oblasti života a neprestáva udivovať. Najnovší prelom priniesla spoločnosť Twist Bioscience, ktorej sa koncom septembra úspešne podarilo zapísať dve významné hudobné pamiatky do sekvencie DNA. Toto prvenstvo sa priamo dotýka aj jazzu, jednou z nahrávok je totiž skladba Milesa Davisa "Tutu".

 

Zo súčasných informácií vyplýva, že jeden gram DNA v sebe dokáže uchovať 215 petabajtov (215 miliónov gigabajtov) údajov. V prípade jej správneho uchovávania v chlade, suchu a tme je životnosť DNA aj 60 000 rokov, ako je dokázané na základe štúdií mamutej DNA spred tejto doby. Z týchto dôvodov má toto médium potenciál stať sa ideálnym univerzálnym dátovým úložiskom v biologickom svete.

 

Hoci toto všetko môže znieť ako science fiction, pravdou je pravý opak. 29. septembra 2017 oznámila spoločnosť Twist Bioscience, ktorá sa venuje inováciám prostredníctvom vysokokvalitnej syntézy DNA, že v spolupráci s Microsoftom a vedcami z Washington University sa im podarilo úspešne uložiť do sekvencie DNA v archívnej kvalite audiozáznamy dvoch významných vystúpení hudobnej histórie, skladby Milesa Davisa "Tutu" a "Smoke on the Water" kapely Deep Purple. Obe nahrávky pochádzajú z archívu Montreux Jazz Festival. "Vďaka participácii na tomto prelomovom experimente, ktorý zapisuje skladby do vlákien DNA, si môžeme byť istí, že táto hudba je zapísaná na médiu, ktoré sa nikdy nestane staromódným," dodal prezident Claude Nobs Foundation Thierry Amsallem.

 

Čo to pre nás znamená? Je možné, že raz zmiznú kopy archívnych CD z našich skríň? Vymeníme svoje staré MP3 za prehrávače DNA? Bude musieť vzniknúť nová legislatíva na ochranu pred "geneticky modifikovanou" hudbou...?

 

Zdroj: Jazz in Europe

Autor: Martin Uherek

 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...