Swingári všetkých krajín - strojte sa!

Swingári všetkých krajín - strojte sa!
jazz.sk

Swingová tančiareň opäť v Bratislave a to v najlepšom možnom obsadení: Ondřej Havelka a jeho Melody Makers versus Bratislava Hot Serenaders! Jedinečná príležitosť zatancovať si na dva svetoznáme orchestre, ktoré dobyli svet Swingu a Hot Jazzu pod jednou strechou sa naskytne 27. marca v priestoroch Starej tržnice od 19.00h.

 

Veľká tančiareň zrkadlí tradíciu v rokoch 20 – tych a 30 - tych v Amerike, kde ku koncu sezóny bolo zvykom usporiadať tzv. Big Band Battle. Na tomto súboji sa zúčastnili ako orchester hrajúci predchádzajúci rok, tak na druhej strane orchester, ktorý sa o tento angažmán uchádzal v nadchádzajúcom roku. Oba orchestre sa teda striedali  pri hraní tanečných kôl celý večer, ktorý vrcholil súbojom „pieseň na pieseň“. Samozrejme orchester, ktorý zožal väčší úspech, dostal prácu na ďalší rok.

 

V Starej tržnici sa oproti sebe stretnú dve famózne telesá. Ondřej Havelka a jeho Melody Makers disponujú širokým repertoárom známych skladieb populárnej hudby obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku 30 – tych rokov. Orchester Melody Makers tvorí 14 hudobníkov  a sólista Ondřej Havelka – herec, režisér, scenárista a všestranne talentovaný entertainer, ktorý žije od svojich študentských rokov len pre jazz a swing z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami. 

 

Orchester Bratislava Hot Serenaders je žánrovo veľmi vyrovnaným, i keď na pohľad väčším partnerom. Tento orchester tvorí 18 hudobníkov, vrátane neprekonateľného kapelníka a trubkára Juraja Bartoša a patrí medzi jedno z mála úzko vyprofilovaných hudobných telies na Slovensku. Od svojho založenia v roku 1992 sa jeho obsadenie takmer nemení a osemnásť nadšencov sa pravidelne stretáva vo svojom voľnom čase bez jedinej prestávky. 

 

 

S blížiacim sa termínom hudobného súboju vzrastá aj nervozita v oboch swingových táboroch a orchestre si vymieňajú cez sociálne siete síce elegantné, ale nelichotivo ironické odkazy:

 

 

Vynikajúci jazzový prejav všetkých hudobníkov je umocnený zmyslom pre show, nadhľadom a zmyslom pre humor. Použitie autentických nástrojov, starostlivo prepracované aranžmány, prinášajú jedinečný autentický zvuk, aký poznáme z filmov, či starých nahrávok.

 

27. marca bude 250m2 parket Veľkého tanečného večera patriť nielen tanečným nadšencom dobovo odetých a učesaných, ale všetkým ktorí majú radi zábavu, lebo Bratislava ožije do nálady 20- tych a 30- tych rokov.

 

Tlačová správa

Galéria

BratislavaHotSerenaders_obraz140x80cm.jpg
mm_rozvrkoceni.jpg

 

 

Ďalšie články

Jazzové ceny sú rozdané: Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal gitarista Andreas Varady
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle...
Bratislava Hot Serenaders vzdali poctu americkému jazzu
Ansámbel Bratislava Hot Serenaders už vyše dvadsať rokov patrí k tomu najlepšiemu z ...
Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Big band battle rozprúdil Starú tržnicu v tomto roku už po druhýkrát
Jedna z najočakávanejších tanečných udalostí tejto jesene priniesla do Bratislavy opäť...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...