Top 10: Hrané filmy o jazzových hudobníkoch - 2. časť

Top 10: Hrané filmy o jazzových hudobníkoch - 2. časť

Prichádza druhá časť TOP 10 jazzových filmov! Stále rozmýšľate, aký film si pozrieť dnes večer? Ak máte chuť na niečo iné ako typické americké blockbustery a hľadáte pútavý príbeh, prípadne niečo s príchuťou jazzu, nechajte sa inšpirovať našim výberom najlepších hraných filmoch o jazzových hudobníkoch z novej rubriky TOP 10.

 

Miles Ahead (2015)

Dlho očakávaný biografický film o legendárnom trubkárovi Milesovi Davisovi, ktorý vyšiel len v priebehu minulého roka, sa sústredí najmä na Davisove päťročné obdobie v neskoršej časti jeho života, keď sa vzdialil z hudobnej scény a prestal nahrávať. Umelca zobrazuje z inej stránky, než akej sme pri biografiách zvyknutí - box, zbrane, automobilová naháňačka, vlámanie sa do štúdií a kradnutie pások... Svet fanúšikov sa pri tomto filme delí na dve polovice. Niektorí tvrdia, že tam bolo príliš málo hudby a príliš malé zameranie na hudobný význam tohto legendárneho umelca, iní chvália snahu tvorcov o zobrazenia človeka - hudobníka v zložitej situácii, v ktorej ide o mnoho viac ako len o hudbu. Aký bude váš názor? Pozrite si film...

 

The Jazz Singer (1927)

Hoci tento film môže niekomu pripadať ako obyčajný tuctový príbeh o mladom talentovom vokalistovi, ktorý sa snaží presadiť na začínajúcej jazzovej scéne, The Jazz Singer má na svojom konte jedno významné prvenstvo. Hoci dielo pôvodne vzniklo ako divadelná hra/muzikál, následne bol natočený a jedná sa o prvý celovečerný hraný film so synchronizovaným zvukom - teda prvý z éry "ne-nemých" filmov. Rok 1927 tak zaznamenal historický míľnik vo vývoji kinematografie, na ktorého základe bolo čoskoro natočené na filmový pás množstvo Broadwayových muzikálov. Jedným z filmov, ktorý vo svojom deji spomína práve na rok 1927 a natáčanie prvého "filmu so zvukom", bol svetoznámy hit Singin' In The Rain (Spievanie v daždi, 1952). Ako je uvedené už na začiatku, film The Jazz Singer diváka zrejme neupúta svojim dejom ani originálnym príbehom, no  rámci historického kontextu stojí za to pozrieť si ho.

 

New Orleans (1947)

Túžili ste niekedy vidieť spoločné vystúpenie spevákov Louis Armstronga a Billie Holiday, no narodili ste sa v inej dekáde a mimo USA? Práve tento sen môže divákom splniť film New Orleans. Je to totiž jeden z mála hraných filmov, v ktorých boli obsadení ako herci skutoční jazzoví hudobníci. Billie Holiday tu hrá spievajúcu slúžku v domácnosti a Louis Armstrong kapelníka. Spoločne tu niekoľko krát vystupujú a predstavujú zaľúbený párik a dokonca sa ku koncu filmu priznajú ku sobášu. Keďže sa však film natáčal v roku 1947, hlavnými postavami filmu boli belosi, konkrétne ľúbostný príbeh majiteľa kasína Nicka a klasickej speváčky Miralee, ktorá sa zaľúbi do černošského ragtimu a jazzu. Časť filmového deja sa točí okolo núteného zrušenia a uzavretia neworleanskej štvte Storyville, ktorá bola okolo roku 1917 "černošskou" mestskou časťou známou svojimi kasínami, prostitúciou, ragtimovou a ranou jazzovou hudbou a všetkými možnými neduhmi danej doby. Nechali by ste si ujsť film o meste, v ktorom sa zrodil jazz, keď je k tomu plný kvalitnej swingovej hudby v podaní hudobníkov ako speváci Louis Armstrong a Billie Holiday, trombonista Zutty Singleton, klarinetista Barney Bigard a mnohí iní?

 

Lady Sings The Blues (1972)

Biografická dráma o speváčke Billie Holiday, ktorá sa voľne zakladá na rovnomennej speváčkinej autobiografii z roku 1956. V hlavnej úlohe stvárňuje Holiday speváčka Diana Ross a dej sa zameriava prakticky na celý život Billie, od asi 10 rokov až po jej smrť v roku 1959. Lady Day, tak bola Billie Holiday prezývaná, bola okrem svojho charizmatického spevu známa aj kvôli svojej závislosti na heroíne, alkohole, cigaretách a mnohom inom. Aj v prípade filmu Lady Sings The Blues, podobne ako pri ostatných biografiách tohto typu, sa dej sústredí vo väčšine na tieto neduhy a nasleduje známy vzorec. Umelkyňu dej filmu dovedie na jej osobné dno, z ktorého sa však s pomocou blízkych dokáže postupne pozbierať a opäť sa dostane na pódium - konkrétne do Carnegie Hall - po tom všetkom však aj tak tragicky umiera. Hoci film neprináša výrazné prekvapivé momenty, výkon Diany Ross v stvárnení Billie Holiday, ako aj v prevedení jej skladieb, je veľmi kvalitný a všetci fanúšikovia oboch "jazzwomaniek" by Lady Sings The Blues určite mali dať šancu.

 

Born To Be Blue (2016)

Na koniec sme si nechali najnovší prírastok medzi jazzovými filmami, drámu o trubkárovi Chet Bakerovi. Z polovice biografia, z polovice fikcia - tak film opísali niektorí kritici. Titul je inšpirovaný Bakerovým životom a jeho pôsobením na west coast scéne. Dej je situovaný v roku 1966 a Chet (hraný Ethanom Hawkom) tu je oslovený, aby hral vo filme o svojich začiatkoch, keď po prvý krát vyskúšal heroín. Objavuje sa tu romantická zápletka, no Bakerov život čoskoro postihne tragédia, ktorá zmení jeho ďalšie smerovanie - je zbitý skupinou gangsterov, ktorí mu vybijú predné zuby. Takéto niečo je pre trubkára tragédia, po 28 rokoch hrania Chet odrazu nedokáže využívať svoj nátisk a hrá takmer ako začiatočník. Film vo všeobecnosti pojednáva o temných stránkach života legendárneho west coastového trubkára a je v ňom všetko, čo sa od jazzového filmu očakáva - láska, hudba, drogy, vnútorný boj umelca, dokonca sa tu objaví aj Miles Davis (aspoň ten hraný). Zaujal vás tento popis? V tom prípade vás nasledovná upútavka určite presvedčí.

 

 

O prvých 5 hraných filmoch o jazzových hudobníkov z našej rubriky TOP 10 ste už mali možnosť čítať pred pár mesiacmi.

 

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Top 10: Hrané filmy o jazzových hudobníkoch - 1. časť
Rozmýšľate, aký film si pozrieť dnes večer? Ak máte chuť na niečo iné ako typické americké...
Filmové fórum predstaví vzácne jazzové krátke filmy zo začiatku storočia
Filmové fórum mesta New York začiatkom júna predstaví krátku kolekciu vzácnych jazzových krátkych...
Netflix pre jazz? Quincy Jones a jeho Qwest TV spustí digitálny prenos koncertov a jazzových filmov
Na počiatku jazzu obdivovali jazzoví fanúšikovia svojich hrdinov mimo živých vystúpení najmä...
Päť filmov o jazze: o velikánoch nielen pre hudobníkov
Filmy o jazzovej hudbe sú stále populárne. Nielen aktuálne populárne dokumentárne filmy na...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...