Top 4: zabudnuté fusionové albumy, ktoré si treba vypočuť

Top 4: zabudnuté fusionové albumy, ktoré si treba vypočuť
Dávid Oláh
Fusion je hudobný žáner, ktorý mieša prvky rôznych hudobných štýlov. Najväčší rozkvet fusionu bol v neskorých 60. rokoch, ktorý trval do 70. rokov minulého storočia. Formovali ho hudobníci s otvoreným myslením a novátorským talentom, ktorí sa nebáli experimentovať. Do svojej hudby začali vkladať prvky rockovej hudby a big beatu.
 
Medzi piliere fusionu sa zaraďujú umelci ako Miles Davis, Jaco Pastorius, Larry Coryell, John Scofield, Herbie Hancock či Michael Brecker. Menovať by sme mohli oveľa viac hudobníkov. Mnohé nahrávky mali obrovskú predajnosť a úspech, čo viedlo ku koncertom, kde obecenstvo zaplnilo celé štadióny. V tomto článku chcem pripomenúť štyri albumy, ktoré sú podľa môjho názoru nedocenené a zabudnuté.
 
THE ELEVENTH HOUSE
Introducing the Elevent House With Larry Coryell
(Vanguard, 1974)
Lídrom tohto CD je nedávno zosnulí gitarista a skladateľ Larry Coryell. Vstup medzi svetovú špičku jazzu mu zaručila spolupráca s Herbie Mannom a Gary Burtonom. Na tomto albume s ním spolupracujú budúce hviezdy ako Randy Brecker, Mike Mandel či Alphonse Mouzon. Coryellov moderný jazz-rockový sound a improvizácie založené na voľnosti a intuícii spolu s úžasnými sidemanmi zaručujú nový „smradľavý“ hudobný koncept. Kompozície sú autorskými skladbami jednotlivých účastníkov, ktoré čerpajú z dobovej psychodelickej hudby a funkových groovov.  
 
THE GARY BURTON QUARTET
Duster (RCA Victor, 1967)  
Vibrafonista Gary Burton spolu s Larry Coryellom, Steve Swallowom a legendárnym Roy Haynesom, ponúkol hudbu, ktorá je považovaná za predzvesť fusionu v jeho následnej podobe. Kombinácia intenzívnych Burtonových paličiek s hlučnými rytmickými linkami Steva Swallowova a presnosťu Roy Haynesa je priam nákazlivá. Hudba na tomto CD je veľmi rôznorodá. Skladba Burtona a Coryella „One, Two, 1-2-3-4“ má úžasný ťah v šialenom tempe. Zatiaľ čo Swallowova „General Mojo´s Well-LAid Plan“ sa krásne rozlieha v priestore.   
 
JOHN ABERCROMBIE/DAVE HOLLAND/JACK DEJOHNETTE
Gateway (ECM, 1975)
Hlavný favorit nahrávacej spoločnosti ECM gitarista John Abercrombie spojil sily s Dave Hollandom a Jack DeJohnettom. Holland aj DeJohnette pôsobili na Davisových prvých „elektrických“ nahrávkach. Hudba na tomto CD je veľmi interaktívna, ťažko klasifikovateľná a často veľmi náročná. Všetkých šesť skladieb na tomto albume v sebe majú prvky free jazzu, rocku a jazzu. Či už ide o jedenásť minútovú skladbu Dave Hollanda „May Dance“, alebo spoločnú kompozíciu Hollanda a DeJohnetta „Unshielded Desire.“ Laidbackové a pokojnejšie sú Hollandove „Waiting“ a „Jamala.“ 
 
THE NAT ADDERLEY SEXTET & RICK HOLMES
Cannonball Adderley Presents Soul Zodiac (Capitol, 1972)
CD, ktoré v sebe nosí prvky Soul jazzu, psychedélie, space rocku, elektronických a prvkov a dokonca je tu aj hovorené slovo – čítania DJ-a s Los Angeles. Toto všetko sa nachádza na dvoalbume, ktorý je považovaný za najviac nekonvenčný z celého obdobia fusionu. Každý track nesie názov ako astrologické znamenie. Úžasná je hudobná rôznorodosť jednotlivých nahrávok. V skladba „Libra“ sa spolu s flautou ukazuje akustický prístup. Stopa “Aries“ v sebe nesie hard-rockový feel, ktorý podporovaný expresívnymi dlhými tónmi kornetu Nata Adderleyho a hlavne metalovým zvukom gitary Mike Deasya. „Capricorn“ sa nesie v klasickejšom hard bopovom duchu, čo je spôsobené introm a záverečným outrom dychov. Nat si na album prizval legendárneho Canonballa na dve stopy ako hosťa. V kapele účinkuje mladý George Duke, basista Walter Booker, bubeník Roy McCurdy a saxofonista Ernie Watts. 
 
 
Autor: Dávid Oláh

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Stanley Clarke: Z hudby sa stáva zvukový fast food
Stretli sme sa s ním pred vypredaným bratislavským koncertom. S hudobnou legendou, basistom,...
Andrej Šeban: Hudba je útočiskom, domovom aj sebarealizáciou
Andrej Šeban a jeho band (Dano Špiner, Peter Rusňák a Michal Fedor) sa vydali na dlhé turné. Ich...
Recenzia CD: Ľubomír Gašpar Cimbal Project - The point of View
Cimbalista Ľubomír Gašpar iba pred pár mesiacmi vydal svoje debutové CD s názvom Cimbal Project...
Nový projekt Márie Rehákovej: Fusion jazzu a slovenskej ľudovej hudby
Mladá flautistka Mária Reháková práve rozbieha svoj najnovší hudobný projekt. V Londýne si...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...