Trenčiansky festival Jazz pod hradom privítal osobnosti jazzu

Trenčiansky festival Jazz pod hradom privítal osobnosti jazzu
Peter Baláž

V dňoch 25. a 26.septembra sa na Považí konal ďalší džezový sviatok. Postaral sa o to už dvadsiaty druhý ročník podujatia „Trenčiansky jazzový festival - Jazz pod hradom“, ktorý priniesol pútavý koncertný program v klube i na otvorenej scéne.

 

Súčasťou programu festivalu boli i dva koncerty, ktoré sa odohrali už 20.augusta. Vtedy v reštaurácii Bulgur zahral kvartet legendárneho slovenského trubkára  Lajka Horského, aby navodil patričnú klubovú teplotu generačne mladšiemu Martinovi Uherekovi. Ten chystá spolu s jeho spoluhráčmi Petrom Kormánom na kontrabase a trenčianskym bubeníkom Pavlom Blahom, ktorý brúsi ostrohy na konzervatóriu v Haagu, svoj prvý album „Walkin´ My Own Way“. Aj tento koncert dokázal, že sa jedná o kvalitný autorský dokument, dokazujúci správnosť „vlastnej cesty" Martina Uhereka a jeho tria.

Aj posledný septembrový víkend pokračovalo kvalitne obsadené stretnutie slovenských džezových osobností. V piatok si Dáša Libiaková zobrala so sebou štyroch mušketierov a podľa reakcie priateľov a  známych im to na pódiu – i mimo neho - náramne slušalo. S kapelou, ktorá naberá legendárny nádych s matadormi ako Vladko Vizár, Andrej Šebo, Janko Babič – to sú tí nad sedemdesiat – a Peter Jankech - ten je len málo nad päťdesiat, to aj tentoraz od pódia riadne zadulo... Ich koncert navodil skvelú, prajnú atmosféru večera. Mainstreamový príval skúsených džezových harcovníkov dopĺňala Dáša Libiaková príjemným altom a šarmantným kontaktom s publikom.

Do pulzujúcej sály, ako stvorenej pre komorné džezové podujatia, vstúpili strhujúcim výkonom Stano Palúch, Marcel Comendant a Robo Ragan, členovia Pa-Co-Ra tria. Ich štýl spracovania ľudových motívov, a pôvab, s akým ho predvádzajú, je stále vyhľadávanou pochúťkou pre milovníkov džezu. Aj im sa páčila atmosféra a priestor konania koncertu. Všetkými džezovými masťami mazaný Robert Ragan ospieval tento klub pre jeho priestorové riešenie a akustiku. Úprimne dúfam, že sa v Trenčíne táto aktivita udomácni a Bulgur klub bude fungovať k spokojnosti džezmenov na pódiu i poslucháčov v auditóriu. Pri všetkej úcte k hudobným záznamom sa mi nevdojak tlačí na jazyk potvrdenie starej pravdy, že akákoľvek dobrá nahrávka nenahradí živý koncert ... Stanove husľové kúzla, Marcelova cimbalová suverenita a Robov skalopevný kontrabas je treba skrátka zažiť.

V sobotu, napriek dažďu a nepohode znel Mierovým námestím v Trenčíne parádny džez! Špičky slovenského džezu sa zišli pod jednou strechou. Valér Miko so svojim triom vyhnal z námestia jesenný sychravý chlad a Tentet Michala Motýľa spustil koncert hodný zloženia tejto skvelej kapely – parádny. Jesenné džezobranie bolo vydarené, aj napriek tomu, že počasie nerešpektovalo vážnosť udalostí. Našťastie dobrú náladu a chuť do hrania si aktéri nenechali zobrať a tak zahriali skvelou muzikou seba na pódiu i publikum na námestí, posedávajúce už v jesennej vyteplenej výbave. Valér Miko Trio pôsobilo ako hlas Sirén a jeho kompozície v odovzdanom prevedení Valéra Mika na klavíri, Tamásza Beliczu na basgitare a Juraja Rašiho na bicích nástrojoch prenikali námestím a priľahlými uličkami. Víťazi súťaže mladých slovenských kapiel Jazz START UP 2015 zaujali stále narastajúci dav, aby odovzdali zahriatu scénu - priamo pod Trenčianskym hradom - hudobnému aktu, ktorý možno bez váhania označiť ako koncert svetovej úrovne. Tentet Michala Motýľa hrá tak, že v tejto forme by mohli bez roztrasených kolien nastúpiť na ktorékoľvek pódium svetových festivalov. Kompozície, aranžmány a interpretácia znejú majstrovsky. Tomu, aby sa tento koncert mohol rovno vysielať, bránila len fyzická vlastnosť kovov - chladné počasie vplývalo na tepelnú dilatáciu a v tej sa skrývalo občasné, nie celkom dokonalé ladenie sekcií. Majstri svojho remesla predstavili album „Sunflowers“ v tom najlepšom svetle a z prevedenia Motýľových, Jakabčicových, Nikitinových, Rothensteinových skladieb naskakovali zimomriavky.

Jazz pod hradom bol opäť úspešný. Napriek historicky najnižšiemu rozpočtu nestratil na kvalite a jeho XXII.ročník poskytol ďalší zápis o dôstojnom pokračovaní tradície kľúčového kultúrneho podujatia mesta Trenčín a dôkaz o oddanej, skúsenej a odborne bezchybnej práci jeho usporiadateľov, členov občianskeho združenia Trenčianska jazzová spoločnosť. Džez v Trenčíne má nezmazateľnú históriu a široký okruh záujmu kultúrnej verejnosti. Aj preto sme sa pustili do príprav XXIII.ročníka Trenčianskeho džezového festivalu Jazz pod hradom už dnes.

 

Foto: Rado Lehocký

Jano Babič

Esprit 2023

Galéria

Dáša Libiaková-1.jpg
Dáša Libiaková-2.jpg
MM-Tentet-1.jpg
MM-Tentet-2.jpg
pacora-1.jpg
pacora-2.jpg
pacora-3.jpg

 

 

Ďalšie články

Trenčiansky jazzový festival JAZZ POD HRADOM: 24. ročník prichádza v komornom prevedení
V dňoch 22. a 23. septembra sa uskutoční už 24. ročník festivalu JAZZ POD HRADOM. Dianie sa sťahuje...
Jazz pod hradom nakoniec priniesol do Trenčína opäť dobrú náladu
Za málo peňazí veľa muziky – síce nezodpovedá zneniu slovenského porekadla, ale takto to bolo...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...