Unikátny bigband zložený z hudobníkov z celej Európy riadi Čech Jan Jirucha

Unikátny bigband zložený z hudobníkov z celej Európy riadi Čech Jan Jirucha
jazz.sk

V Čechách sa v rámci projektu Euroradio Jazz Orchestra, iniciovaného Českým rozhlasom, zídu špičkoví muzikanti z celej Európy. 21 členný ansámbel vystúpi 16. októbra v pražskom štúdiu Českého rozhlasu v budove ČRo Regina v Karlíne a o deň neskôr v Královohradeckom KC Aldis v rámci tradičného festivalu Jazz Goes To Town.

"V rámci projektu Euroradio Jazz Orchestra sa každoročne zídu najlepší muzikanti z mnohých krajín. Za Českú Republiku to tento rok budú vychádzajúce hviezdy Jan Jirucha mladší a Štěpánka Balcarová, obaja nielen zruční muzikanti, ale zároveň vynikajúci dirigenti a skladatelia. V trombonovej sekcii navyše usadne talentovaný hráč Štefan Janoušek, " približuje akciu hudobný redaktor Českého rozhlasu Václav Vraný. Jirucha sa na koncertoch ujme dirigentskej taktovky, zatiaľ čo Balcarová sa predstaví v úlohe trubkárky a skladateľky. Jirucha a Balcarová pre big band zložili unikátne skladby inšpirované významnými osobnosťami 20. storočia. Mladí autori nečerpali inšpiráciu len od hudobných velikánov minulého storočia a v priebehu koncertu sa tak okrem skladieb vychádzajúcich z tvorby jazzového kontrabasistu Charlesa Mingusa objaví aj hudba odkazujúca na dielo legendárneho českého režiséra Františka Vláčila či maliara Jana Zrzavého. "Jan Zrzavý je mojím obľúbeným maliarom, a preto som sa rozhodla zložiť pre Euroradio Jazz Orchestra práve hudbu inšpirovanú jeho obrazmi," hovorí skladateľka a trubkárka Štěpánka Balcarová. Jej kolega Jan Jirucha ml. príležitosť zložiť hudobnú tému venovanej významnej osobnosti pojme ako spomienku na amerického jazzmana Charlesa Mingusa. "Práve cez jeho tvorbu som sa totiž postupne prepracoval k vážnej hudbe," spomína líder ansámblu. Mladých umelcov do orchestra navrhujú redaktori z jednotlivých krajín Európskej vysielacej únie (EBU) a okrem vysokej umeleckej úrovne pri výbere rozhoduje aj vek. Projekt preto dáva priestor predovšetkým mladým hudobníkom do tridsiatich rokov.

História projektu Euroradio Jazz Orchestra siaha do roku 1965. Tento rok sa organizačných záležitostí premiérovo ujal Český rozhlas v spolupráci s agentúrou Twentyfourseven Promotions, známou predovšetkým usporiadaním úspešného festivalu JAZZFESTBRNO. Po desaťročia sa o európsky big band starala dánska organizácia Swinging Europe, však z dôvodu nedostatku financií musela podporu ukončiť. Ohrozený projekt zachránil Český rozhlas rozhodnutím, že sa minimálne pre tento rok orchestra ujme a túto dlhoročnú tradíciu zachová. O ďalšej budúcnosti big bandu sa rozhodne na zasadnutí redaktorov EBU, ktoré sa koná tento rok aj v Česku.

Český rozhlas bude z pražského koncertu robiť záznam, ktorý potom odvysiela 31. októbra od 21:30 na stanici Vltava. V rovnaký čas koncert do programu zaradia aj ďalšie stanice z organizácie EBU, takže ho začuje prakticky celá Európa.

Euroradio Jazz Orchestra
16. 10. 20:00 Praha, Slovenský rozhlas, Štúdio A, Karlin (vstup zdarma)
17. 10. 21:00 Hradec Králové, KC Aldis, Malá sála

Ďalšie informácie:
www.rozhlas.cz
www.jazzgoestotown.cz

Informácie poskytol Radek Babička z agentúry 24-7promotions
Foto: Český Rozhlas

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Lukáš Oravec: Aranžmány, ktoré hráme, sú pre mňa asi najťažšie, aké som kedy v big bande hral
Pred pár dňami som sa stretol s trubkárom Lukášom Oravcom a pri tejto príležitosti som sa s ním...
,,Women in jazz’’ predstavuje: Štěpánka Balcarová a Concept Art Orchestra
Štěpánka Balcarová je česká trubkárka, skladateľka, dirigentka a pedagogička. Absolvovala štúdium...
Vo štvrtom kole Jazz START UP podporili čitatelia jazzovú tradíciu
Tento týždeň sme ukončili hlasovanie ďalšieho, v poradí už štvrtého kola súťaže Jazz START UP...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...