Už ste počuli harfistku hrať jazz?: Brandee Younger vás prekvapí nejeden krát

Už ste počuli harfistku hrať jazz?: Brandee Younger vás prekvapí nejeden krát

V jazze som už bol svedkom rôznorodých experimentov a fúzií, no priznám sa, že s jazzovým projektom s harfistkou na čele som sa ešte nestretol. Pri obvyklom hudobne zameranom surfovaní som narazil na album s názvom "Wax & Wane" (v preklade čosi ako "fluktuácia"), ktorého krásny maľovaný obal ma ihneď upútal, nehovoriac o samotnej harfe dominujúcej jeho pravej polovici. Neváhal som teda a vďaka moderným streamovacím vymoženostiam som si ho pustil. Prekvapenie sa dostavilo ihneď, navyše zo strany, ktorú som skutočne nečakal.

 
Brandee Younger sa podarila úžasná vec. Už prvých pár taktov jej úvodnej skladby "Soul Vibrations" do základov zbúra všetky prekoncepcie, ktoré ste mohli nadobudnúť pri slove "harfistka". Akoby to autorka predvídala a donútila vás zbaviť sa týchto domnienok ešte predtým, ako si jej dielo vypočujete. A s čím teda budú mať vaše uši do činenia? Pripravte sa najmä na tučný moderný americký groove a na božsky znejúcu rytmiku. Hudba slečny Younger si nezakladá na výpravnosti, minutáž je skromná, prevládajú kratšie improvizácie (vítam). Príjemnú a spevavú melodiku majú na starosti drevené dychové nástroje a samozrejme líderka. Do toho pripočítajte vskutku nevídané harfové jazzové sóla, ako aj neuveriteľnú prácu a často dychberúcu invenciu basgitaristu Dezrona Douglasa, pri ktorej musí neraz poskočiť srdce snáď každého milovnika hrubých strún. Myslím, že James Jamerson by mal radosť. Dočítal som sa aj, že album produkoval Casey Benjamin, saxofonista známy najmä svojím účinkovaním s Robertom Glasperom. Na celkovom zvuku je to cítiť.
 
O Brandee Younger, ktorá je v jazzovom svete známa aj vďaka spolupráci s rodinou Coltranovcov, sa samozrejme dočítate na internete, no rozhodne si nenechajte ujsť jej nový album "Wax & Wane". Je to závan čerstvého vzduchu a neotrelý hudobný zážitok. Ak sa vám album zapáči, tak vás ako hudobník zároveň prosím, aby ste nezostali len pri jeho streamovaní.
 
 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...