V piatok sa do Bratislavy vráti svetoznámy americký zbor: Howard Gospel Choir poslucháčom ponúkne aj vianočné koledy a piesne

V piatok sa do Bratislavy vráti svetoznámy americký zbor: Howard Gospel Choir poslucháčom ponúkne aj vianočné koledy a piesne
Patrik Gömöri

Jeden z najprestížnejších univerzitných gospelových zborov východného pobrežia USA sa na Slovensko vracia predstaviť svoj nový album a v predvianočnom zhone potešiť srdcia slovenských divákov gospelom a tradičnými vianočnými skladbami americkej aj európskej proveniencie. Po dvoch návštevách v minulosti sa na Slovensko vracia prestížny afroamerický zbor HOWARD GOSPEL CHOIR. Nie je to náhoda. Na Slovensko má skvelé spomienky, je s ním totiž spojené mimoriadne úspešné účinkovanie zboru spred takmer desiatich rokov.    

Koncert sa uskutoční v rámci krátkeho stredoeurópskeho turné, ktoré je okrem návštevy Luxemburska jedinou európskou zastávkou zboru  v tomto roku. Zbor tvoria prevažne mladí Afroameričania do 25 rokov, čo sa prejavuje aj na interpretácii – je plná mladíckeho elánu a nespútanej energie. Okamžite publikum strhne a atmosféra Vás prenesie na plantáže plné otrokov, z ktorých potu tváre sa rodili spirituály, alebo budete spoločne jasať nad veľkolepým dielom Stvoriteľa, prostredníctvom interpretácie gospelových štandardov. Ale budeme si môcť vychutnať aj atmosféru blížiacich sa Vianoc, zaznejú svetovo známe koledy a vianočné piesne ako „O Holy Night“,  "What Child is This","O Come All Ye Faithful", "Joy To the World", či slávne "Oh Happy Day"... Zbor odprezentuje aj skladby z najnovšieho albumu „The Glorious God“.

 

Koncert sa uskutoční 16. decembra 2016 v Kostole Najsvätejšieho Spasiteľa (Jezuitský kostol) na Františkánskom námestí o 19:00 hodine. Bonusom koncertu je jeho benefičný rozmer. Čistý výťažok je určený  perinatologickému centru Nemocnice Sv .Cyrila a Metoda na Antolskej ul. v Bratislave prostredníctvom o.z. Nedonosené dieťa.

Cena vstupenky je 10 Eur ( ZŤP / 3 Eur). Vstupenky je možné zakúpiť v sieti Ticektportal, resp. priamo v mieste konania koncertu.

Howard Gospel Choir bol založený už v roku 1968 a stal sa prvým univerzitným zborom svojho druhu v USA. Zbor sa pýši rozsiahlym zoznamom súčasných študentov a absolventov Howard University a jej blízkych komunít. Výnimoční hudobníci dotvárajú jedinečný hudobný výraz a zvuk – zahŕňajúc súčasný, ako aj tradičný gospel, cirkevné hymnusy, černošské spirituály a klasicky aranžované chorály. Zbor si udržuje vynikajúcu úroveň a povesť, o čom svedčí množstvo cien.  Za 40 rokov existencie dosiahol zbor veľmi vysoký umelecký štandard.

Zbor účinkoval pri mnohých významných príležitostiach v Bielom dome, v budove Kapitolu, v Constitution Hall, Kennedyho Centre, Corcoran Gallery of Art... Pravidelne koncertuje aj v ostatných štátoch USA a v posledných rokoch navštívil aj množstvo krajín mimo USA – Kanadu, či Barbados. Na prelome roku 2005 – 2006 prvýkrát navštívil Európu – účinkoval na dvoch gospelových festivaloch v talianskom Neapole a Toskánsku a v roku 2007, resp. 2013 navštívil aj Slovensko, Odvtedy stihol navštíviť Švédsko, Dánsko, Gruzínsko, Ukrajinu či Čiernu Horu. V roku 2009 spievali na oslavách inaugurácie amerického prezidenta Baracka  Obamu a v tom istom roku doprevádzali aj americkú jazzovú legendu Tonyho Benneta.

Od roku 2006 pestuje  zbor oficiálne partnerstvo s najpoprednejším cirkevným združením Howard University – Andrew Rankin Memorial Chapel. Spolupracuje s umelcami ako sú Stevie Wonder, reverend James Cleveland, Patti LaBelle, The Clark Sisters, až po Mary Mary, v súčasnosti najvydávanejšou umelkyňou vydavateľstva Columbia records. Medzi aktivity HGC patrí aj spolupráca s poprednými televíznymi stanicami a pravidelná nahrávacia činnosť. Zbor doteraz vydalo desať CD nosičov.

 

Tlačová správa

 

 

 

 

 

 

Ďalšie články

Etta James – Radosť, bolesť, horkosť i utrpenie 3/3
Pokračovanie druhého dielu:          Etta James sa pretransformovala na...
Recenzia CD: Bobby McFerrin – Spirityouall
Hm. Takže, Bobby McFerrin sa na novom albume rozhodol vrátiť ku koreňom. Doska Spirityouall je...
Gregory Porter: Duchovnosť mojej hudby vychádza z mojej mladosti
Keď Gregory Porter pred rokom vystupoval na JazzFeste Brno, váhal som, či na koncert toho chlapa v...
Jazzman týždňa: Sharay Reed
“Keď som študoval na univerzite, hrával som na svadbách. Robil som to asi osem alebo deväť rokov...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...