Večerné jazzové ateliéry pokračujú:Prišli starí známi aj nové tváre

Večerné jazzové ateliéry pokračujú:Prišli starí známi aj nové tváre
Dávid Oláh
Večerné jazzové ateliéry pokračujú aj v tomto kalendárnom roku. Druhý semester 6. ročníka týchto workshopov zameraných na hru v ansámbli, jazzovú interpretáciu a improvizáciu, odštartoval výborne. V tradičnom utorkovom termíne - 23.1. 2018 19:00 sa vo Flame Music Bare v Bratislave stretlo mnoho hudobníkov každej generácie, ktorí si pod vedením jazzového trubkára Lukáša Oravca spolu zamuzicírovali.
 
 
Večerné jazzové ateliéry sú už tradičným workshopom, ktorý sa koná pravidelne a má svoj jasný koncept a štruktúru. Práve pred týždňom odštartoval ďalší semester týchto kurzov. Veľká účasť hudobníkov na úvodnom ateliéri, svedčí o tom, že aktivita pravidelných podujatí s edukačným podtónom je stále žiadaná.
 
 
Večerné jazzové ateliéry navštívila väčšina hudobníkov nastupujúcej generácie, ktorá sa venuje jazzu a príbuzným žánrom profesionálne. Ide o jedinečnú možnosť pravidelne, systematicky a pod vedením vynikajúcich domácich aj zahraničných jazzmanov zdokonaľovať svoje celkové hráčske a interpretačné schopnosti.
 
 
Lektori s dlhoročnými skúsenosťami predávajú účastníkom ateliérov svoje skúsenosti, rady, budujú ich repertoár, objasňujú pravidlá hry v jazzovom ansámbli, štruktúru skladieb, princípy jazzovej improvizácie a hudobnú teóriu.
 
 
 
Toto všetko sa deje v čase celých 3 hodín, keďže Večerný jazzový ateliér trvá od 19:00 až do 22:00. Hudobníci majú možnosť hrať v peknom klubovom prostredí Flame Music Baru, kde nechýba ozvučenie, bicie nástroje, kombá, mikrofóny, či nazvučené stage piano.
 
 
Hoci slovenská jazzová scéna v posledných rokoch zaznamenáva rastúcu aktivitu (súťaž mladých talentov Jazz START UP, ocenenie najlepšieho jazzového albumu ESPRIT a mnohé ďalšie...), systematická práca s mladými hudobníkmi je u nás ešte stále na nízkej úrovni. Večerné jazzové ateliéry veľkou mierou prispievajú k zlepšeniu tejto situácie. Za projektom ateliérov stojí jazzový gitarista, skladateľ a aranžér Boris Čellár.
 
 
 
Večerné jazzové ateliéry boli minulý týždeň opäť zahájené a sú otvorené pre všetkých záujemcov o jazzovú hudbu, či už ide o profesionálov, žiakov umeleckých škôl, konzervatórií, vysokých škôl, amatérskych hudobníkov, alebo o stredne pokročilých hudobníkov. Vítaní sú teda muzikanti na akejkoľvek úrovni.
 
 
 
Na jednotlivé večery vedené špičkami slovenskej jazzovej scény sa môžete prihlásiť TU. Ďalší Večerný jazzový ateliér sa uskutoční už v utorok 6. februára o 19:00.
 
 
 
 
Foto: Javor Divotvor
 

Esprit 2023

Galéria

IMG_0043.jpg
IMG_0081.jpg
IMG_0094.jpg
IMG_0128.jpg
IMG_0140.jpg
IMG_0143.jpg
IMG_0175.jpg
IMG_0196.jpg
IMG_0251.jpg
IMG_0260.jpg
IMG_0298.jpg
IMG_0305.jpg
IMG_0317.jpg
IMG_0488.jpg
IMG_0526.jpg

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...