Viva Musica! festival už tento piatok predstaví klasickú hudbu tam, kde by ste ju vôbec nečakali

Viva Musica! festival už tento piatok predstaví klasickú hudbu tam, kde by ste ju vôbec nečakali
Patrik Gömöri

V bratislavskom Nu Spirit klube, 24. 7,  vystúpi jeden z najvýznamnejších reprezentantov slovenského klavírneho umenia Miki Skuta, s projektom „The Future Symphony Orchestra“. Projekt The Future Symphony Orchestra v sebe spája dva zdanlivo nesúvisiace svety – klasickú hudbu a najmodernejšiu digitálnu techniku, ktorých spojenie umožňuje umelcovi realizáciu symfonického koncertu v podstate kdekoľvek, dokonca i na miestach, kde by ste klasickú hudbu vôbec nečakali alebo by realizácia takéhoto koncertu nebola možná napríklad z priestorových dôvodov. 

 

„Okolo roku 2009 som sa zoznámil s „Vienna Symphonic Library“. Je to obrovská zvuková databáza ,ktorá bola nahratá sólistami tohto svetoznámeho viedenského orchestra. Tón po tóne, od najjemnejšieho pianissima až po razantné fortissimo. Na začiatku materiál leží ako nahé, mŕtve telo, ale ak ho niekto kompetentný privedie k životu, a vdýchne do neho dušu, tak to už neznie akoby hral chladný a bezcitný naprogramovaný robot. Po dôslednej a starostlivej príprave, do najmenšieho detailu, môže byť skutočne prebudený zvukový dojem, ktorý je prakticky totožný so zvukom „živého“ orchestra.“ opisuje Miki Skuta. Pri výbere miesta pre tento špeciálny koncert sme sa nechali inšpirovať projektom Yellow Lounge prestížneho nemeckého hudobného vydavateľstva Deutsche Grammophon, ktorého základnou filozofiou je, aby sa aj klasická hudba hrala v nočných kluboch a v iných, pre ňu atypických priestoroch.Viva Musica! sa preto po prvýkrát presťahuje do jedného z najvychytenejších bratislavských nočných klubov – do Nu Spiritu.

 

 

V rámci večera si okrem sólových skladieb pre klavír J. S. Bacha, francúzskych impresionistov či amerického minimalizmu budete môcť vypočuť tiež časti z najznámejších klavírnych koncertov v zvukovo plnohodnotnom sprievode symfonického orchestra. Autor projektu, Miki Skuta, patrí k špičkovým slovenským hudobníkom, a to nielen na poli klasiky, ale tiež jazzu a improvizovanej hudby. Okrem hry na klavíri sa venuje aj komponovaniu a je držiteľom niekoľkých významných ocenení (Krištáľové krídlo, Cena Frica Kafendu, nominácia na cenu Nadácie Tatra banky za umenie či ocenenie Radio_Head Award). Hudobná beseda aj (ne)klasická after party Súčasťou večera bude aj beseda o hudbe s Jurajom Kušnierikom a jeho hosťami: Matejom Drličkom, Miki Skutom a programovým riaditeľom Rádia_FM, Danielom Balážom, na tému klasika v súčasnom svete. Klubový večer bude pokračovať (ne)klasickou after párty pod taktovkou DJ Daniela Baláža. Viva Musica! festival trvá až do konca augusta. 

 

 

Najbližšie jeho návštevníkom prinesie unikátny projekt Carlos Piñana: Flamenco Symphony, ktorý sa uskutoční 31. júla v Starej tržnici. Projekt Flamenco Symphony je projektom španielskeho gitaristu Carlosa Piñanu, ktorý patrí medzi najlepších flamenco gitaristov súčasnosti. Okrem hry na gitaru sa venuje aj komponovaniu a je autorom viacerých flamenco projektov (Misa Flamenca, Body & Souls a ďalšie). V rámci koncertu na Viva Musica! festivale sa predstaví spoločne so španielskym spevákom Augustínom Garnésom, perkusionistom Miguelom Angelom Orengomtanečnicou Maise Marquez v sprievode orchestra Moravskej filharmónie Olomouc pod taktovkou Jana Kučeru.

31.7.2015, 20:00, Stará tržnica – Carlos Piñana: Flamenco Symphony
7.8.2015, 20:00, Dóm sv. Martina – Simona Houda-Šaturová: Decade
14.8.2015, 20:00, Stará tržnica – Jánoška Ensemble
29.8.2015, 20:00, Reduta – Viva Opera!

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

2014_06_26_vivamusica_16 (1).jpg
PINANA, Carlos.jpg

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady & Radovan Tariška – po piatich rokoch v Nu Spirite
Päť rokov uplynulo od doby, čo si vtedy dvanásťročný gitarový zázrak menom Andreas Varady zahral po...
Reportáž: Janek Gwizdala a jeho sólo basgitarová avantgarda
Janek Gwizdala, anglický basgitarista pôsobiaci v Spojených štátoch, sa vydal na unikátne svetové...
Robert Glasper: Experiment je našou prioritou
V súčasnosti jeden z najrešpektovanejších jazzmanov mladej generácie Robert Glasper zavíta o pár...
Grandmothers of Invention v Nu Spirite oživili Zappovu hudbu
Viackrát som v ten večer nevedel, či je to celé naozaj, alebo ide len o jedno veľké divadlo. Pred...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...