Vychádza kniha Playboy Swings: Ako Hugh Hefner a Playboy zmenili tvár hudby

Vychádza kniha Playboy Swings: Ako Hugh Hefner a Playboy zmenili tvár hudby
Peter Baláž

Playboy – časopis, impérium a životný štýl – je jednou z najznámejších svetových značiek. Už od jeho prvého uvedenia v roku 1953 v ňom nádeme zastúpené dve pozoruhodné zložky. Prvou je samozrejme oslava krásy ženského tela. Druhá, pre mnohých prekvapivá, je účasť Playboya na hudobnej scéne. Fenomén Playboy nebol nikdy len o sexe, ale hlavne o životnom štýle. A hudba, obzvlášť ten najlepší jazz, ktorý bol osobnou vášňou Hugha Hefnera, bola vždy jeho nevyhnutnou súčasťou.

 

Zatiaľ čo mnoho kníh rozpráva o spoločnosti Playboy a o ultimátnom plejbojovi samotnom, Hughovi Hefnerovi, žiadna z nich sa doposiaľ zvlášť nezamerala na vplyv Playboya na hudobnú scénu, jeho dopad na šoubiznis a obrovské číslo jazzových umelcov, ktorí zdielali pódium na legendárnych Playboy jazzových festivaloch a kluboch. Kniha „Playboy Swings“ z pera Patty Farmera prináša priekopnícky pohľad na fenomén Playboy cez nový objektív, ktorým je hudba.

Okrem renomovanej propagácie hudby v časopise, začal Playboy sponzorovať sériu historických jazzových festivalov, počnúc priekopníckym „Playboy Jazz Festival“ v Chicagu v roku 1959, ktorý vznikol na oslavu piateho výročia zrodenie časopisu. O dvadsať rokov neskôr, Hefner naverboval George Weina, jedného z najznámejších jazzových impresáriov, ktorý mu pomohol obnoviť festival na legendárnom hudobnom dejisku sveta – kalifornskom Hollywood Bowl. Táto každoročná udalosť pokračuje do dnešného dňa, priťahuje legendárne hviezdy, desiatky tisícov divákov a zamestnáva talenty tisícky hudobníkov. 

Bol to práve úspech jazzového festivalu, ktorý vdýchol myšlienku vzniku Playboy klubov. Prvý z nich otvoril svoje dvere 29.februára 1960 v Chicagu. Akonáhle sa klubom začalo dariť, bolo prirodzené, že ponúkli živé vystúpenia v štýle hudby, ktorá bola časopisom podporovaná. Rovnako ako ikonické „Bunnies“, hudba prezentovaná v kluboch udávala tón organizácie a lákala navštevníkov prísť zas a znova.  

V roku 1957 časopis spúšťa anketu „All Star Poll“, kde mohli čitatelia hlasovať za svojho obľúbeného umelca, či hudobný počin. To viedlo na tú dobu k odvážnemu činu pre mladú spoločnosť – Playboy začal vydávať nahrávky. Dva mesiace po prvom jazzovom festivale spúšťa Hefner svoj prvý televízny projekt „Playboy's Penthouse“ s účasťou množstva slávnych umelcov.

Vďaka otvoreným rozhovorom s množstvom hudobníkov a spevákov, ako i ľudmi zo zákulisia, kniha „Playboy Swings“ prináša pohľad na ríšu Playboya od jeho počiatku, cez prvý jazzový festival, otváranie klubu za klubom, pád i prebiehajúcu renesanciu. V knihe nájdeme viac ako šesťdesiat autentických čiernobielych fotografii i kompletný zoznam vydanej hudby.

Po prečítaní „Playboy Swings: How Hugh Hefner and Playboy Changed the Face of Music“ sa pri slove Playboy už v mysli nevynoria iba povestné „zajačiky“. Vďaka Patty Farmerovi to bude i hudba a jazz.   

 

Zdroj: allaboutjazz.com, downbeat.com

Peter Baláž

Esprit 2023

Galéria

hugh-hefner-louis-armstrong.jpg
playboy-jazz-festival-1959.jpg
playboy-jazz-festival.jpg

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...