Vychádza nová autobiografia legendárneho saxofonistu: Benny Golson a Whisper Not

Vychádza nová autobiografia legendárneho saxofonistu: Benny Golson a Whisper Not

Spomienky na život zasvätený jazzu a kariéru, ktorá trvá už viac ako 70 rokov, budú predmetom novej autobiografie legendárneho tenorsaxofonistu Benny Golsona. V spolupráci s profesorom literatúry a humanitných vied Jim Merodom sa mu podarilo vytvoriť pútavé memoáre, plné historiek zo zlatej éry jazzu a živých opisov najdôležitejších momentov Golsonovej kariéry. "Whisper Not: The Autobiography of Benny Golson" vyjde 10. júna 2016 vo vydavateľstve Temple University Press.

 

Kariéra Benny Golsona začala koncom 40. rokoch vo Filadelfii, keď spolu s John Coltranom obchádzali ako mladí chlapci jazzové kluby a skúšali jammovať všade, kde sa dalo. O niečo neskôr Golson prerazil a stal sa členom Art Blakey Jazz Messengers a vtedy začala nová kapitola jeho života ako profesionálneho hudobníka. Vo svojej autobiografii sa opiera najmä o historky z tohto obdobia, no súčasne sa v nej objavujú aj ďalší hudobníci ako Thelonious Monk, Coleman Hawkins, Dizzy Gillespie, Kenny Dorham a Lee Morgan. Taktiež sa kniha venuje aj Golsonovej práci v Hollywoode a zvučkám, ktoré vytvoril napríklad pre známy seriál M*A*S*H, ale aj jeho najznámejším jazzovým kompozíciám ako Killer Joe, Jazz March a skladba Whisper Not, ktorá svoj názov prepožičala aj samotnej autobiografii.

 

Hlavným zdrojom v priebehu celej autobiografie sú okrem príhod s mladým John Coltranom aj Golsonove počiatočné experimenty s bebopom v Minton's Playhouse a následné spomienky na ostatných legendárnych hudobníkov, s ktorými spolupracoval. Golsonove memoáre sa však netýkajú iba hudby, medzi iným sa tu objavuje aj téma rasizmu, ktorý sa vyhrotil najmä v 60. rokoch počas bojov za rasovú rovnoprávnosť. Zaujímavosťou je, že sa saxofonistov život v knihe "Whisper Not" neodohráva chronologicky, ale skôr epizodicky - prelínajúce sa historky z rozličných období dokopy predstavujú mozaiku komplexného života tohto legendárneho tenorsaxofonistu.

 

Vydavateľstvo Temple University Press potvrdilo termín vydania autobiografie "Whisper Not: The Autobiography of Benny Golson" na 10. júna 2016 a kniha bude dostupná v pevnej väzbe, no aj v digitálne podobe na portáloch amazon.com.

 

Zdroj: londonjazznews.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Benny Golson
Jeden z posledných žijúcich velikánov zlatej jazzovej éry, člen legendárnych Art Blakey and the...
Veľký deň v Harleme: Príbeh slávnej fotografie
V meste New York bolo práve desať hodín ráno a svietilo slnko. Vyzeralo to na obyčajný deň v roku...
Autobiografia Georgea Bensona - prečítajte si úryvok
Legendárny spevák a gitarista George Benson sa obracia za svojou 50-ročnou kariérou v ...
Vyšla autobiografia Frank Fostera, jedného z vedúcich Count Basie Orchestra
Najnovší prídavok medzi jazzové autobiografie priniesol Frank Foster, saxofonista, aranžér a...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...