Výsledky Slovakian Blues Challenge 2014

Výsledky Slovakian Blues Challenge 2014
Bluesmusic

V posledný októbrový štvrtok, 30. októbra, sa v Skalici uskutočnila súťažná prehliadka Slovakian Blues Challenge. Na prasknutie preplnené skalické Srdiečko privítalo tri súťažiace kapely – Second Band z Trnavy, René Lacko and Down Town Band z Handlovej a trenčianskeho gitaristu a speváka Jerguša Oravca s jeho Triom. Medzinárodná porota, v ktorej zasadal šéfredaktor a vydavateľ poľského časopisu Twój Blues Andrzej Matysik, známy slovenský spevák Peter Lipa, šéf vydavateľstva Indies Happy Trails Records Jaromír Kratochvíl, hudobník a zakladateľ internetového portálu Bluesmusic.sk Ľuboš Beňa, moderátor Rádia Proglas Milan Tesař a zástupca Mesta Skalica mala veľmi ťažkú úlohu.

 

Úroveň všetkých súťažiacich bola na vysokej úrovni. Podľa slov viacerých členov poroty ako spevák najviac zaujal Juraj Parízek zo Second Bandu. Gitarová ekvilibristika René Lacka zasa zdvihla obecenstvo zo stoličiek, no najvýraznejšie a najsuverénnejšie zapôsobilo na porotu Trio Jerguša Oravca, ktoré prinieslo mladícku dravosť, energiu, vlastnú tvorbu a bolo skvelé počuť aj slovenské texty.

 

Vavrín víťaza a s ním spojený postup na medzinárodnú súťaž European Blues Challenge, ktorá sa uskutoční v marci budúceho roka v Bruseli, si vybojoval práve Jerguš Oravec.

 

O záver výborného podujatia, ktoré v rámci dlhodobého projektu Hudba v Meste podporilo mesto Skalica, sa postaral nestarnúci veterán Peter Lipa, ktorý spolu so svojim synom, klavíristom Petrom Lipom mladším, ponúkol poslucháčmi vrele prijatú zmes svojich starších i novších piesní, vrátane niekoľkých z jeho najnovšieho albumu Návšteva po rokoch.

 

Slovensko takto prostredníctvom internetového portálu Bluesmusic.sk (Slovakblues.com) ako prvé a jediné z krajín Vyšehradskej štvorky dokázalo tento rok úspešne zmobilizovať bluesovú scénu a usporiadať historicky prvý Slovakian Blues Challenge.

 

Bonzo Radványi
Bluesmusic.sk

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...