Aktuálna jazzová sezóna na Liptove: Čaká nás mimoriadne bohatý program počas celého roka!

Aktuálna jazzová sezóna na Liptove: Čaká nás mimoriadne bohatý program počas celého roka!
Patrik Gömöri

Zámerom Mikulášskeho jazzového festivalu bolo už od prvého ročníka “priniesť” kvalitný jazz vo všetkých jeho formách do síce pomerne malého, avšak turisticky veľmi obľúbeného a rušného regiónu Liptova a spopularizovať tento nie práve strednoprúdový hudobný žáner. Jedenásť úspešne zrealizovaných ročníkov festivalu spolu s desiatkami samostatných koncertov je nepochybne znamením, že tento zámer sa darí úspešne realizovať.


 

Jediný jazzový festival na Liptove si počas svojej histórie získal mnoho priaznivcov , pravidelných návštevníkov a podporovateľov. Festival je teda už pomerne etablovanou „značkou“ na jazzovej a festivalovej mape Slovenska.

 

“Koncerty pod hlavičkou nášho festivalu sa začali organizovať na rôznych miestach na Liptove v roku 2000 a výsledkom vyše 15-ročného úsilia je viac ako stovka zorganizovaných koncertov a účasť 305 rôznych hudobníkov z celého sveta. Máme nesmiernu radosť, že sa nám v tejto tradícii darí pokračovať aj v tomto roku. Už najbližší štvrtok štartuje 12. ročník festivalu a bude prebiehať prakticky počas celého roka.” Martin Budaj, PR, marketing a spoluorganizátor festivalu.

 

Tradičný letný Mikulášsky Jazzový Festival, ktorý sa bude konať v dňoch 29. – 31.7.2016, doplní séria klubových koncertov s názvom Jazz v meste. Sezóna začína už o týždeň, výnimočne vo štvrtok 21.1. o 19:00, kedy privítame slovenské AMC Trio. Je to zoskupenie troch hudobníkov medzinárodného formátu, s tými najlepšími kontaktmi na svetovej jazzovej scéne. Randy Brecker, Philip Catherine, Bill Evans, Ulf Wakenius, Mark Whitfield, Michael Patches Stewart a mnohí ďalší si podávajú ruky s členmi AMC Tria, či už ako hostia na ich koncertoch, alebo spoluhráči v štúdiu. Táto naša špičková formácia, ktorá si budovala svoj hudobný základ v mainstreamovom jazze, je na scéne už viac ako dvadsať rokov. Tvoria ju klavírista Peter Adamkovič, kontrabasista Martin Marinčák a bubeník Stanislav Cvanciger. V Liptovskom Mikuláši vystúpia v kvintete s hosťami Petrom Kočišom na klávesy a trúbku a Mirom Szirmaiom na perkusie.

Muzikanti prídu predstaviť svoj nový album Very Keen Attack, ktorý sami autori popisujú ako hudbu AMC Tria, možno v trochu inom šate, ešte viac kráčajúcu iným smerom ako doteraz, možno ešte viac nezávislú, plnú emócií. Je to hudba ľahko znejúca, pritom interpretačne náročná vôbec nie prvoplánová, či na prvé počutie.

Okrem AMC Tria sa tento rok môžu návštevníci jazzových podujatí na Liptove tešiť napríklad aj na víťazku prestížnej vokálnej súťaže na jazzovom festivale v švajčiarskom Montreux 2014, američanku Alitu Moses, soulpopovú speváčku z Brooklynu s rockovým náprahom v jazzovom šate Pam Steebler a množstvo ďalších zahraničných a slovenských hudobníkov. Mikulášsky Jazzový Festival sľubuje na rok 2016 naozaj pestrú dramaturgiu a spolu takmer dvadsiatku koncertných vystúpení.

 

Keďže nás čaká veľa koncertov, pripravili sme pre vás možnosť kúpy permanentky na celý rok 2016, ktorá jej nositeľa oprávňuje k vstupu na všetky klubové koncerty série Jazz v meste + letný festival, za zvýhodnených podmienok. Permanentka je prenosná a okrem vstupov na koncerty zahŕňa tiež 10% zľavu z účtu v Redute počas celého roka 2016. Budete si ju môcť zakúpiť priamo na koncerte, alebo kedykoľvek predtým, či potom v Redute. Pre viac informácií nás neváhajte kontaktovať.

Prajeme vám všetko dobré v novom roku, veľa úspechov a tešíme sa na stretnutia pri dobrej hudbe!

Organizátori MJF a Reduta

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Recenzia CD: Juraj Griglák a jeho "čas letieť"
Juraj Griglák patrí k najvyhľadávanejším hráčom na Slovensku. Už roky ho vídať v rohoch pódií...
Report: Nikolaj Nikitin feat. Patches Stewart v Hlave 22
Na sklonku minulého roku sa popredný slovenský saxofonista Nikolaj Niktin vybral do štúdia, aby...
Fotoreport: AMC Trio s Markom Whitfieldom v Banskej Bystrici
AMC Trio nie je potrebné jazzovej komunite zvlášť predstavovať. Na jazzovej scéne sa trio v zložení...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...