Zatvára sa jeden z najstarších jazzových klubov: Vo Washingtone D.C. končí Bohemian Caverns

Zatvára sa jeden z najstarších jazzových klubov: Vo Washingtone D.C. končí Bohemian Caverns

Jazzový klub Bohemian Caverns, ktorý sa náchádza vo Washingtone, D.C., v týchto dňoch definitívne končí svoje fungovanie. Po 90 rokoch svojej existencie tak spolu s ním naveky odíde veľký kus jazzovej histórie. Majitelia ako hlavný dôvod uviedli platobnú neschopnosť.

 

Počiatky Bohemian Caverns siahajú až do roku 1926, teda prakticky ku začiatkom jazzu. Klub sa pôvodne nazýval Club Caverns a medzi účinkujúcimi boli počas dlhých 90 rokov fungovania takmer všetci velikáni jazzu, Duke Ellington, Miles Davis, John Coltrane, Charles Mingus a Cab Calloway, až po súčasných umelcov ako Ravi Coltrane, Pharoah Sanders, Ron Carter, JD Allen a ďalších.

 

V týchto dňoch končí päťročná nájomná zmluva, vďaka ktorej klub Bohemian Caverns mohol fungovať. V posledných rokoch totiž len ledva stíhal splácať svoje záväzky a jeden zo spolumajiteľov, Omrao Brown sa vyjadril, že ďalšia prevádzka klubu je za súčasnej finančnej situácie nemožná. Okrem klubu ukončí svoje fungovanie aj reštaurácia Tap & Parlour a nočný klub Liv, ktoré spolu s Bohemian Caverns fungovali v spoločnej budove. Vzťahy s prenajímateľom Al Afsharom sa počas posledných rokov zhoršili a Afshar “nemá záujem o ďalšiu spoluprácu s Brownom a jeho partnermi.”

 

Opäť tak zaniká ďalší kus jazzovej histórie. Je možné, že podobný osud čaká aj ostatné legendárne kluby v ďalších amerických mestách?

 

Zdroj: jazztimes.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...