Žilina má opäť svoj jazzový festival: Jazzfest Žilina

Žilina má opäť svoj jazzový festival: Jazzfest Žilina
jazz.sk

Už 26. septembra sa začne prvý ročník nového, dvojdňového festivalu Jazzfest Žilina. Vo veľkej sále Žilinského konzervatória sa predstavia štyri jazzové ansámble, prevažne z krajín V4, priestor dostanú aj dva Big Bandy. Na svoje si prídu milovníci tradičného jazzu, ale na podujatí sa tiež  predstaví súčasný európsky jazz.

 

 

Jedným z organizátorov festivalu je žilinčan Lukáš Oravec, hudobník a skladateľ, držiteľ ocenenia ESPRIT za najlepší jazz album minulého roka. Pri tejto príležitosti sme mu položili niekoľko otázok.

 

Na Slovensku je pomerne dosť jazzových festivalov. Niektoré si držia tradíciu a úroveň, niektoré vzniknú a onedlho zaniknú. Prečo ste sa rozhodli pripraviť Žiline a okoliu samostatný jazz fest?

 

Dôvodov je hneď niekoľko. Aktívne sa venujem jazzovej hudbe, som rodák zo Žiliny a naše mesto bolo vždy späté s jazzom. To sú hlavné dôvody. Vieme, že zo Žiliny a Konzervatória vyšlo veľa špičkových jazzmanov ako Marián Ševčík, Stanko Palúch, Radovan Tariška, Milo Suchomel, Michal Vaňouček, Róbert Ragan, Peter Solárik, Marek Dorčík, Klaudius Kováč, Peter Čudek a mnoho ďalších, na ktorých si v rýchlosti nespomeniem. Žilina mala svoj mestský Big Band ešte pred Big Bandom Konzervatória. Dokonca sa v Žiline konala súťažná prehliadka a festival v 80. a 90. rokoch minulého storočia. Preto chceme nadviazať na tradíciu a spolu s mestom predstavujeme 1. ročník Jazzfestu Žilina.

 

Program v prvom ročníku napĺňajú hudobníci a skupiny z krajín V4. Je to dramaturgický zamer?

 

Chcel som pozvať čo najviac zahraničných účinkujúcich v rámci rozpočtu, ktorých fanúšici nemajú možnosť u nás vidieť bežne. Muzikanti z V4, konkrétne tých ktorých som zaradil do programu, sú výberom z toho najkvalitnejšieho čo vo V4 máme.

Veľké koncerty zahraničných jazzmenov sa poväčšinou konajú  v Bratislave. Rátate do ďalších ročníkov s účasťou hudobníkov zo zámoria?

 

Myslím, že sa konajú aj na iných miestach. Povedzme si na rovinu je to otázka rozpočtu. Buď na to máte alebo nie. Po prípade, ak máte konexie alebo náhodou natrafíte na nejakú zahraničnú kapelu, ktorá ma na šnúre voľný termín, môžete dostať lepšiu cenu. Myslím, že vždy sa niekto nájde. Tento ročník nás poctí na festivale americký bubeník John Betch, ktorý vystúpi v Quartete Piotra Wojtasika. Dúfam, že okrem európskych hudobníkov budeme môcť budúce roky privítať aj ďalších hostí zo zámoria.

 

V Žiline je silná Big Bandová tradícia aj vďaka Big Bandu Žilinského konzervatória. V dramaturgii prvého ročníka vystúpia hneď Big Bandy dva. Predstavte nám v skratke z vášho pohľadu dramaturgiu a účastníkov prvého ročníka Žilinského Jazzfestu.

 

Dali sme symbolicky priestor práve domácemu Big Bandu a podarilo sa nám na festival získať fantastický CZ/SK Big Band Matúša Jakabčica. Preto som dal do programu na každý deň  jeden Big Band. Prvý deň vystúpi BB Žilinského Konzervatória a Piotr Wojtasik Quartet v zložení: John Betch na bicie, výborný maďarský saxofonista Viktor Tóth, polský basista Michal Baranski a popredný poľský trumpetista Piotr Wojtasik. Posledný deň vyvrcholí s Kálmán Oláh Sextet a CZ/SK Big Bandom M. Jakabčica. Sextet je zložený z hudobníkov V4. Zástupcom maďarskej strany je Trio Midnight na čele s Kálmánom Oláhom, Egri Jánošom a Elemérom Balážom. Za Českú stranu zahrá saxofonista Ondrej Štveráček a Poľsko reprezentuje trombonista Jacek Namyslowski. Myslím, že si prídu na svoje všetci milovníci big bandovej klasiky, jazzového mainstreamu, ale aj moderného jazzu a odvážných aranžov a kompozícii.

PROGRAM FESTIVALU:

26.9.2014 o 19:00

Piotr Wojtasik Quartet (USA/PL/HU)

Big Band Žilinského Konzervatória (SK)

27.9.2014 o 19:00

Kálmán Oláh Sextet (HU/CZ/PL/SK)

Big Band Matúša jakabčica (CZ/SK)

Jam Sesssion

Predpredaj vstupeniek v pokladnici mestského divadla (14:00-18:00), 7€ (5€/1 deň)
www.facebook.com/jazzfestzilina

-rob-

 

Galéria

DSC_0061-Edit.jpg
DSC_0089-Edit.jpg

 

 

Ďalšie články

Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Lukáš Oravec: Morálna stránka hostí, ktorých si muzikanti pozývajú, je lotéria
Porozprával som sa s trubkárom, aranžérom, skladateľom a pedagógom Lukášom Oravcom, ktorý sa už o...
Víťazom ceny Esprit 2013 sa stal album kvarteta Lukáša Oravca
Slovenská anketa „ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ už pozná svojho...
Lukáš Oravec debutuje s jazzovým albumom roka
Debut, ktorý oslovil poslucháčov aj odbornú porotu. To je album Introducing Lukáš Oravec Quartet...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...