Zomrel gitarista Allan Holdsworth

Zomrel gitarista Allan Holdsworth
Dávid Oláh

Vo veku 70 rokov odišiel v sobotu 15. apríla 2017 z tohto sveta anglický gitarista a skladateľ Allan Holdsworth. Túto smutnú správu potvrdila jeho rodina skrze sociálne siete v nedeľu 16. apríla 2017. Príčinou jeho smrti bol srdcový infarkt. Túto informáciu potvrdil Leonardo Pavkovic - zakladateľ produkčnej spoločnosti MoonJune records, NYC. Holdsworth je známy svojim moderným hudobným konceptom, ktorý mieša prvky jazzu a rocku.

 

Allan Holdsworth sa narodil 6. augusta 1946 v anglickom meste Bradford. Holdsworthov štýl hry bol ovplyvnený neskorším Johnom Coltranom, ktorý ho inšpiroval svojim harmonicko - melodickým spôsobom hry. Holdsworthove bopové linky, moderné "out" hranie pomocou pentatoník a exotických stupníc (zmenšená, zväčšäná, celotónová, alterovaná atď.) vytvorilo nový štandard pre jazz - rockových gitaristov. Hudobnú teóriu a základy jazzu sa učil od svojho otca, ktorý bol klaviristom. Zaujímavé je ako sa dostal ku gitare. Holdsworth si prial hrať na saxofón, ale jeho rodičia si nemohli dovoliť kúpiť mu nástroj. Jeho strýko mu daroval akustickú gitaru, na ktorej sa snažil napodobňovať legátovú techniku hry Johna Coltrana. Tieto okolnosti spôsobili jeho unikátnu techniku ľavej ruky, ktorá mu umožnila hrať dlhé, technické "saxofónové" linky s bezchybnou artikuláciou.
 
Začínal v rôznych lokálnych kapelách kde nemal priestor prejaviť svoj skutočný potenciál. V neskorích 60. rokoch minulého storočia sa presťahoval do Londýna, kde začal hrať v kapele Igginbottom´s. V tejto kapele sa naplno prejavil jeho originálny spôsob hry. Kapela vydala iba jediný album s názvom Igginbottom´s WrenchNeskôr pôsobil aj vo formáciách Tempest, Soft Machine, The New Tony Williams Lifetime Project, Gong či U.K. Ako sólový umelec vydal od roku 1982 jedenásť štúdiových albumov, z ktorých posledný "Flat Tire: Music for a Non-Existent Movie" uviedol na trh v roku 2001. S huslistom Jean-Luc Pontym spolpracoval na jeho najznámejších jazz - fuisonových projektoch "Enigmatic Ocean" a "Individual Choice".
 
Za vinyl "Road Games" získal nomináciu na cenu Grammy. Holdswortha považujú za svoju inšpiráciu hudobníci ako Carlos Santana, Frank Zappa, Pat Metheny, John McLaughlin, Tom Morello, Peter Frampton, Joe Satriani, Stanley Jordan, Alex Lifeson či Eddie Van Halen.
 
 
Autor: Dávid Oláh
 

 

 

 

 

 

 

Ďalšie články

Stanley Clarke: Z hudby sa stáva zvukový fast food
Stretli sme sa s ním pred vypredaným bratislavským koncertom. S hudobnou legendou, basistom,...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andrej Šeban: Hudba je útočiskom, domovom aj sebarealizáciou
Andrej Šeban a jeho band (Dano Špiner, Peter Rusňák a Michal Fedor) sa vydali na dlhé turné. Ich...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...