Zverejňujú videá z koncertov a peniaze idú hudobníkom: Smalls Jazz Club sprístupňuje svoj 10-ročný archív

Zverejňujú videá z koncertov a peniaze idú hudobníkom: Smalls Jazz Club sprístupňuje svoj 10-ročný archív

Smalls Jazz Club je jedným z najznájmejších súčasných newyorských jazzových klubov. Minulý rok sa jeden z jeho majiteľov, klavirista Spike Wilner rozhodol, že vytvorí nový systém odmeňovania hudobíkov - okrem bežnej výplaty za hrania dostávajú jazzmani aj tantiémy zo svojich videí natočených v klube, ktoré sú umiestnené na stránke SmallsLIVE. Smalls tento týždeň prvý krát medzi nich rozdeľuje tieto príjmy - v slušnej hodnote $8,000.

 

Celý názov tantiemového modelu je "SmallsLIVE Revenue Share Project" a jeho cieľom je nájsť nové spôsoby získania príjmov do klubu aj odmeňovania hudobníkov. Smalls Jazz Club každý deň vo svojom programe ponúka minimálne 3 niekoľko hodinové koncerty - obvykle v čase od pol ôsmej večer až do štvrtej rána. Všetky tieto vystúpenia sú v reálnom čase streamované cez internet do celého sveta. Zároveň sú videá zaznamenané a uložené na server SmallsLIVE, kde ich majú návštevníci možnosť sledovať kedykoľvek a kdekoľvek. 

 

Na stránke SmallsLIVE sa nachádzajú takmer všetky záznamy z koncertov (video a audio) od roku 2007. Všetko, čo za prístup ku nimSmalls požaduje, je registrácia na stránke a výber z jednotlivých programov. Návštevníci môžu zdarma pozerať všetky živé koncerty, za prémiový prístup ku kompletnej zbierke videí z minulosti sa musia stať "podporovateľmi" (supporter) za 10 dolárov mesačne.

 

Práve z tohto 10 dolárového príjmu dokáže Smalls následne vyplácať hudobníkov, ktorých videá si diváci pozerajú, veľmi podobným spôsobom ako funguje prerozdeľovanie tantiémov podľa hranosti v rádiách u nás. Na základe dohody so Smalls Jazz Club vlastnia hudobníci práva na videonahrávky a môžu s nimi narábať podľa svojej ľubovôle - vrátane ďalšieho predaja alebo zverejňovania. Taktiež môžu pri každej z nahrávok rozhodnúť, či chcú, aby bola zverejnená na stránke SmallsLIVE alebo nie. Celkové príjmy sa delia medzi hudobníkov a klub v pomere 50/50. Bližšie informácie si môžete prečítať na https://www.smallslive.com/revenue-share. To, že je daný spôsob pomerne výnosný, dokazuje aj prvá výplata - tento týždeň program SmallsLIVE prvý krát rozdeľuje peniaze hudobníkov, v celkovej hodnote $8,000. 

 

Je možné, že SmallsLIVE vymyslelo skutočne pozitívny spôsob odmeňovania hudobníkov, ktorý je na rozdiel od streamovacích služieb ako napr. Spotify skutočne výhodný pre výkonných umelcov. Verím, že v blízkej dobe uvidíme viac podobných služieb a jazzový priemysel (aj celý hudobný priemysel menšinových žánrov) bude opäť raz prekvitať!

 

 

Zdroj: smallslive.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Bill Evans: Raritné video zvukovej skúšky
Prinášame vám k nahliadnutiu unikátne video klaviristu Bill Evansa z roku 1966. Záznam...
50 koncertov zadarmo. Montreux Jazz Festival vydáva záznamy z celej svojej 54-ročnej histórie
Jazzový festival vo švajčiarskom Montreux sa má tento rok konať počas prvých dvoch júlových týždňov...
Hudba ma nebaví (1. časť): Ako MP3 kompresia vysáva radosť z hudby
Nový výskum ukazuje, že mp3 komprimovanie hudobných nahrávok, bežná prax poskytovateľov hudby...
Netflix pre jazz? Quincy Jones a jeho Qwest TV spustí digitálny prenos koncertov a jazzových filmov
Na počiatku jazzu obdivovali jazzoví fanúšikovia svojich hrdinov mimo živých vystúpení najmä...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...