Roozhovoor

Remedios o.z.
Roozhovoor
Viete, mám pocit, že sa niečo sa chystá. Niečo veľké je vo vzduchu. Veľa ľudí o tom zatiaľ nevie, i keď mnohí o tom už hovoria. V tajnosti o tom vášnivo polemizujú, niektorí dokonca uzatvárajú stávky.
 
Prednedávnom, v rámci súťaže o ťažko dostupné vstupenky na koncert flamencovej kapelky Ponte Pardo, robil internetový magazín Femme s muzikantmi rozhovor. Tu je inkriminovaný, pod prísahou mlčania a exkluzivity držaný, nebojácne zverejnený úryvok:

 

Môžete nám predstaviť zloženie vašej kapely a samozrejme aj hudobné nástroje na ktoré hráte?

Máme mimoriadne stabilné zloženie, sme štyria mladí muži a ich krásne inštrumenty. Martin s energiou arabského plnokrvníka hrá na španielsku gitaru, Mário s veľmi solídnym zásadným zmyslom pre rytmus na basgitaru. Adam odušu spieva, a hrá čarovne na flautu. Dano tancuje, a jeho intelektuálna cajonová hra je vo flamencových kruhoch priam legendárna. Okrem nás, štyroch mladých mužov, pozývame na javisko aj externých členov, ako napríklad Anetu, významnú tanečnicu z Ostravy. Tú z dôvodu zachovania ekológie systému oslovujeme prímením ´chlapče´.

 

Ako ste sa dostali k tomuto hudobnému štýlu, čo vás na ňom oslovilo?

Má to na svedomí takzvaný KPS (kauzálny princíp synchronicity). A je to zároveň záhada a tajomstvo. Nejednoznačné, ako život sám. Poďme od začiatku. Už v praveku si tlupa putovných členov divokej hordy kanibalov z kmeňa Ponte Pardo osvojila základy rytmického hrdelného rituálneho pokriku. Po mužskej rodovej línii si potom toto tajomstvo naši predkovia odovzdávali z pokolenia na pokolenie, až do súčasných dôb, kedy sa Danovi raz prisnilo, ako mu jeden z jeho predkov, Paco Perez Iňaritu Sanchez Ponte Cuatro Cojones Pardo povedal, že aby už bol konečne ticho, a venoval sa radšej flamencu. Tento snový astrálny zážitok mal vplyv na všetkých nás potenciálnych ostatných. A ľaľa ho, zrazu sme sa po rokoch našli my, štyria mladí muži v jednej kapele, za čo nesie priamu zodpovednosť KPS (kauzálny princíp synchronicity), neviem dokedy to tu mám vysvetľovat. Hlboký archetypálny obsah flamencového fenoménu nami rezonuje v celej škále základných ľudských emócií, a to od hlavy až po tadiaľ..

 

Prečo práve Nuevo Flamenco? Môžete nám priblížiť rozdiely medzi “tradičným-čistým“ a novým flamencom?

Nuž, takto. Milujeme tradičné čisté flamenco z celej duše. A preto ho nehráme. Naopak, zvolili sme strastiplnú, leč krásnu cestu fúzií. Máme totiž k tradičnému flamencu obrovskú úctu. Nikdy by sme si ho nedovolili hrať v jeho čistej forme bez toho, aby sme sa predtým nenarodili v nejakej andalúzskej cigánskej štvrti. Rozdiel medzi týmito základnými dvoma prístupmi je zvačša evidentný, a preto chápeme túto otázku ako čisto ´rhétorickú´. Tradičné flamenco pojednáva o zachovaní folklórneho odkazu mnohogeneračného utrpenia pospolitého španielskeho ľudu, a oslavách jarnej rovnodennosti, kdežto v našom novom flamencu ide o revolučný experimentátorský počin, nemajúci na území Veľkého Uhorska obdoby. Už samotný Ponte Pardo o tom celom píše vo svojom evanjeliu. Počkajte, nie nie, takto to nebolo. Hm.. Možem si vytiahnuť inú otázku?

 

Vystupujete prevažne na Slovensku alebo aj v zahraničí?

Prevažne na Slovensku. Alebo aj v zahraničí. Najbližšie nás chlebom, soľou a vodkou uvíta Užhorod. Vot kakoje charašó..

 

Pravidelne si pozývate hostí na vaše vystúpenia? Najbližšie budete mať koncert v Hlave 22, vašou hostkou bude tanečnica Aneta Suchomelová, priblížte nám váš program, na čo sa máme tešiť?

Áno, skutočne si pravidelne pozývame hostí na naše vystúpenia. Na najbližší koncerte v Hlave 22 sme si pripravili zaujímavé spojenie prednesu tragikomického príbehu Dona Juana Carlosa, ktoré sa tiahne celým koncertom v rozprávačskom podaní speváka a flautistu Adama, vizuálne stvárnené precíznym tanečným prínosom Anety. Živelne sekundovať jej bude cajonista a tanečník Dano. Nečakaným bonusom bude vtipné rozdávanie cien od našich partnerov pre vylosovaných divákov. K atmosfére prispeje vkusne vyzdobený interiér a šikovná obsluha. Ak budú na stoloch sviečky, budú nežné a tajomné, preto vyzývam všetky milenecké, nie nevyhnutne zamilované páry, príďte a buďte amused.. Prepáčte, musím prerušiť tento rozhovor, na linke mám práve Antonia, chce sa so mnou porozprávať ohľadom Melanie.. Chápete, kamošov nemožno nechať v štichu.. 

 

Daniel Godány, Remedios o.z.

 

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...