Ženy a saxofón???

Jana Dekánková
Ženy a saxofón???

Odkedy ženy po celom svete postupne získavali volebné právo, vzrastala s ním aj ich odvaha púšťať sa do profesií, ktoré predtým patrili výlučne medzi mužské povolania.

Len zriedkavo nájdeme v histórii pred rokom 1900 zmienky o profesionálnych ženách-hudobníčkach. Ale aj to iba do času, kým sa nevydali a nezaradili sa do typickej vtedajšej spoločenskej "škatuľky" ženy v domácnosti, ktorá sa starala o manžela, deti a chod domácnosti.

Hudobné vzdelanie patrilo k povinnej výbave každej slušne vychovanej mladej dámy strednej a vyššej vrstvy a nebolo pre ne určené ako profesia, ktorou by sa mohli živiť. A prečo by sa aj živiť mali? Veď ich životným cieľom a zároveň vlastne jedinou možnosťou ako slušne žiť, bolo dobre sa vydať. A ktorá to šťatie nemala, väčšinou sa zamestnala ako spoločníčka, asistentka alebo učiteľka. Ale prišla prvá svetová vojna a s ňou neblahý fakt, že mnoho žien ovdovelo a šance na vydaj sa tiež znížili.  Nastali ťažké časy a ženy sa museli o seba finančne postarať. Už počas vojny boli zamestnávané na miestach mužov, ktorí odišli na front a ich pracovné pozície neboli až tak fyzicky náročné. A často sa stalo aj to, že sa začali živiť naríklad výukou hudby.

Súčasne so získavaním volebného práva ženy akoby nadobudli svoje vlastné sebavedomie a začali realizovať svoje vlastné túžby pre uplatnenie. Nie iba také, aké sa od nich očakávali. Mnohé začali úspešne podnikať a dokonca aj na čiernom trhu (napríklad s alkoholom).

V oblasti umenia sa v 20-tych rokoch minulého storočia zmenilo veľmi veľa vecí. Napríklad profesia herečky, z pôvodne skoro až synonyma pre prostitútku, sa zmenila na uznávanú a obdivovanú hviezdu, čomu nemálo domopohol nový fenomén film. V hudbe svoj záujem ženy rozptýlili od tradičného spevu a hry na klavíri či harfe na všetky strany. Novou hudobnou formou, ktorá nadchýnala mladých celého sveta bol jazz. A ženy v ňom, síce percentuálne v menšine, ale s o to väčším nasadením, bojovali o svoje miesto pod reflektormi:

Skvelé trubkárky Valaida Snow, Joy Cayler a Billie Rogers, klaviristky Mary Lou Williams a Lil Hardin, vibrafonistka Terry Pollard, kontrabasistka Rosa Caruso, saxofonistka Peggy Gilbert, pozaunistka Melba Liston, Rita Rio so svojim dámskym orchestrom, Frances Carroll a jej Coquettes a mnohé, mnohé ďalšie ženské kapely a orchestre.

Zaujímavý dokument na túto tému je spracovaný pod názvom The Girls In The Band: https://www.youtube.com/watch?v=OYfP2ylrq3A

Saxofón, ako nový hudobný nástroj, ženy takisto upútal a už v od roku 1918 vzniklo niekoľko zaujímavých ženských saxofónových zoskupení: The Schuster Sisters Saxophone Quartette, Kathryn Thompson's Melody Four, Violet and Daisy Hilton, Paul Specht's Lady Syncopators "Valkyries of Jazz", Burt Earl And His Eight California Girls a mnoho sólových saxofoniestiek: Mary Gillespie, Florence Michalek (zaujímavé priezvisko), Mary K. Campbell Lilian Althouse, Lucile Hulegard a mnoho ďalších.

Ich úspech dokumentujú napríklad katalógy spoločností, ktoré saxofóny vyrábali. Vo svojich reklamách sa pýšili fotkami dám a tým, že hrajú na saxofóny z ich dielní.

Aký repertoár tieto zoskupenia hrávali, vie dnes povedať len málokto. Avšak  na Slovensku máme v tomto smere raritu - prednedávnom vzniklo saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators, ktoré sa, okrem iného, špecializuje práve na rekonštrukcie vzácnych dobových nahrávoch saxofónových zoskupení spomedzi rokov 1910-1920.  Členovia kvarteta hrajú výlučne na originálnych dobových saxofónoch, ktoré vlastnoručne aj rekonštruujú.

Aj v tomto zoskupení hrá jedna mladá dáma, Frederika Babuliaková, ktorá zastáva paradoxne tú najžažšiue úlohu - veľký  barytón saxofón, ktorý udáva rytmus celému zoskupeniu.

 

Príďte si vypočuť ako zneli saxofónové zoskupenia spred presne 100 rokov v nedeľu 10. mája do Bistra St. Germain v Bratislave a budete určite očarení pozitivizmom ragtimu a hot jazzu.

 

Detaily koncertu nájdete tu: http://www.jazz.sk/concerts/7823

 

Galéria

Sweethearts.jpg
Clipboard02.jpg
BohmSaxophoneQuartet.jpg
ea78940b2e35123cbc5519e5ac87d471.jpg
FILMROUNDUP1-master675.jpg
schuster-sisters-sax-quartert-endorsed-conn.jpg
5s.jpg

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...