Al Di Meola a Dirty Loops hviezdami OpenJazzFestu

Al Di Meola a Dirty Loops hviezdami OpenJazzFestu
Peter Motyčka

Letný openair festival OpenJazzFest na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom kompletizuje svoj program a predstavuje ďalších účinkujúcich. „Tento rok sa nám vydaril skutočne hviezdny line up“, hovorí dramaturg a riaditeľ festivalu Tibor Zelenay. „Získali sme nielen gitarovú legendu Al Di Meolu , ale prvýkrát sa v Európe sa u nás predstaví aj japonská basgitaristka Juna Serita,“ dodáva Zelenay.

K hviezdam podujatia patrí aj švédska trojica Dirty Loops, ktorá sa na OpenJazzFeste objavila už v roku 2014, keď vydala svoj debutový album „Loopified“. „Dirty Loops sa od prvého účinkovania na našom festivale stali obrovským koncertným a festivalovým ťahákom a sme veľmi radi, že po deviatich rokoch prijali opätovné pozvanie na OpenJazzFest,“ hovorí Tibor Zelenay. Kapelu v roku 2008 založili priatelia Aron Mellergård, Jonah Nilsson a Henrik Linder, ako experiment na vyskúšanie vecí nad rámec toho, čo sa považovalo za povolené pri bežných hudobných jamsessions. Základ ich experimentovania tvorí zmes jazzu, popu, funku a elektroniky. Čoskoro sa ich popularita hlavne na sociálnych sieťach stala virálnou a začali sa aj ich vystúpenia.

 

 

Al Di Meola je stálicou medzi najlepšími jazzovými gitaristami a nie je potrebné ho obzvlášť predstavovať. Jeho tvorba a spolupráce so svetovou špičkou (Chick Corea, Stanley Clarke, John McLaughlin, Jean-Luc Ponty) hovoria za všetko. Po skvelom koncerte v klube Blue Note v roku 2017 vystúpi tento fenomenálny umelec aj na festivale OpenJazzFest ako headliner druhého festivalového dňa 15. júla 2023 s projektom Al Di Meola Acoustic Trio.

 

 

 

Vystúpenie japonskej basgitaristky s menom Juna Serita bude európskou premiérou. Rockový magazín BEEAST ju v roku 2016 uviedol ako basgitaristku NO1 a na svojom konte viacero ocenení. Juna Serita absolvovala hudobnú univerzitu Showa a študovala u basgitaristu Tetsua Sakuraia (ex CASIOPEA). Na festivale predstaví ženské obsadenie so skvelou saxofonistkou Harumo Imai. Festivalový program už máme takmer skompletizovaný, predaj vstupeniek prostredníctvom platformy Tootoot je už spustený, ešte sa pokúšame o jedno prekvapenie, dúfam, že sa nám to podarí a že tento rok bude Openjazzfest obrovským zážitkom“ dodáva na záver Tibor Zelenay.

 

 

OpenJazzFest počas predošlých ročníkov privítal viac ako 24 tisíc návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od najstaršej generácie až po tú najmladšiu, všetci v dobrej pohode a krásnom prírodnom prostredí. Trinásty ročník sa uskutoční počas víkednu 14. - 15. júla 2023, pričom brány festivalu so otvoria pre návštevníkov každý deň od 18:00 a koncertný program tradične od 19:00 hodiny. Festival z verejných zdrojov podporil aj Fond na podporu umenia.

 

Informácie a vstupenky:

www.openjazzfest.sk

https://tootoot.fm/sk

Facebook:

https://www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Al Di Meola a Dirty Loops hviezdami OpenJazzFestu

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzové prerábky popových skladieb
Jedným zo základných pilierov a hýbateľom jazzu je reinterpretácia už existujúcich pôvodne...
Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
BJD 2019 v piatok: Domáca produkcia a nízke frekvencie
Bratislavské jazzové dni oslavujú svoje 45. narodeniny. Za ten čas sa podujatie stalo...
Richard Bona: Nikdy som necvičil
Mal som možnosť urobiť rozhovor so svojim basgitarovým vzorom Richardom Bonom. Stalo sa tak pred...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...