Bill Cosby vystúpil na pódium v jazzovom klube: Scattoval, hral na bicie a rozprával historky o jazzmanoch

Bill Cosby vystúpil na pódium v jazzovom klube: Scattoval, hral na bicie a rozprával historky o jazzmanoch

80-ročný americký komik a herec Bill Cosby prekvapil osadenstvo jazz klubu LaRose vo Filadelfii, keď sa počas rutinného pondelkového večera objavil na pódiu spolu s domácimi hudobníkmi. Navyše išlo o jeho prvé verejné vystúpenie od roku 2015, keď na neho viaceré ženy podali žalobu za sexuálne zneužívanie. Cosby počas jedného setu na scéne scatoval, zahral si na bicie a nechýbala ani tradičná stand-up comedy.

 

Billa Cosbyho a jeho kultovú show pozná zrejme každý, no málo kto vie, že ako mladý chcel Cosby byť muzikantom, konkrétne jazzovým bubeníkom. Medzi jeho vzory patrili Max Roach a Art Blakey a mal možnosť sa s nimi občas stretnúť aj osobne v kluboch. Existuje historka, ktorú Cosby narozprával v jednom video interview, kde počas jednej jam session, na ktorej hral, do klubu vkráčal Sonny Stitt a odrátal skladbu Cherokee v závratne rýchlom tempe. Nebyť práve spomínaného Maxa Roacha, ktorý Billa zastúpil a na túto skladbu prestriedal, vyslúžil by si mladý komik poriadny výsmech.

 

Cosbyho prítomnosť vo filadelfskom klube bola uvádzaná ako "špeciálne vystúpenie" a trvalo zhruba hodinu. Najprv viedol miestnu kapelu s názvom Tony Williams Jazz Quartet, spieval a scatoval a neskôr si zaspomínal na svoju mladosť a zahral si na bicie. Potom všetkom ešte divákov rozveselil krátkym výstupom, plným nevinných vtipov o svojej rodine, Filadelfii a o tom, aké to je, keď človek postupne slepne. Celé svoje vystúpenie venoval spomienke na veľkého jazzového bubeníka Tonyho Williamsa.

 

Publikum tlieskalo, smialo sa a ani raz Cosbyho neprerušilo, v klube vládla podľa oficiálnych správ príjemná a priateľská atmosféra. To všetko ostro kontrastuje so skutočnosťou, že 2. apríla 2018 začne ďalšie súdne pojednávanie, kde je Cosby obžalovaný zo sexuálneho zneužívania mladých žien. Zrejme chcel svojim fanúšikom pred tým všetkým ešte raz pripomenúť pozitívne pocity, ktoré počas svojej kariéry ľuďom dennodenne ponúkal.

 

Zdroj: pagesix.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...