Bratislavské jazzové dni 2012 - Till Brönner Quintet

Bratislavské jazzové dni 2012 - Till Brönner Quintet
jazz.sk

Trúbkár a aranžér Till Brönner je najväčšou hviezdou európskeho jazzu poslednej dekády. Prestížnu cenu Echo vyhral päťkrát, bol nominovaný aj na Grammy. Predal viac albumov ako hociktorý iný nemecký jazzový umelec, výrazne sa presadil aj v New Yorku, koncertoval a nahrával s jazzovými aj popovými hviezdami.

 

Till Brönner vyrastal v Ríme, hudbu vyštudoval na Kolínskej akadémií doma v Nemecku. Od roku 1991 do 1998 bol sólistom prestížneho RIAS Big Band of Berlin, koncertoval s hviezdami ako Dave Brubeck, Monty Alexander, Tony Bennett, Chaka Khan, Natalie Cole či Klaus Doldinger. Od 1993 zároveň nahrával aj sólové albumy.

Po odchode z bigbandu podpísal zmluvu s kultovou jazzovou značkou Verve. Od toho momentu pokračuje už len v sólovej kariére, ku ktorej pribudla aj práca producenta napríklad v nahrávkach No Angels, Marka Murphyho, Mousse T, Bootsieho Collinsa a Snoop Doggy Dog.

Till Brönner je fenomenálny trúbkar a fantastický spevák, ktorý sa neuzatvára ani pred pre jazz menej tradčnými aktivitami. Jazz propagoval prostredníctvom talkshow so slávnymi umelcami, a je porotcom v nemeckej verzií X-Factor.

Na jeho albumoch hosťovali umelci ako Annie Lennox, Sergio Mendes, Kurt Elling, Curtis Stigers, Don Grusin, Aimee Mann, Eric Marienthal, Thomas Quasthoff, Carla Bruni či Luciana Souza. Na cenu Grammy bol nominovaný za svoje trúbkové sólo v pesničke legendárnej Take 6. Till Brönner doteraz vydal 15 albumov, ostatný "At The End Of The Day" pred dvoma rokmi. Na Bratislavskýcch Jazzových Dňoch sa predstaví s jazzovým programom so svojim aktuálnym Quintetom.
 

Till Brönner – trúbka, spev

Magnus Lindgren - saxofón, flauta

Jasper Soffers - klávesy

Christian von Kaphengst - basa

Wolfgang Haffner - bicie

 

Bratislavské Jazzové dni - sobota 27.10.2012

 

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...