Brazílska jazzfunková legenda Azymuth zavíta do bratislavského Nu Spiritu

Brazílska jazzfunková legenda Azymuth zavíta do bratislavského Nu Spiritu
jazz.sk

Séria In Jazz We Trust ponúkne fanúšikom exkluzívny hudobný zážitok. Vo štvrtok 19. Februára príde do Nu Spirit Clubu brazílska jazz-funková legenda Azymuth. Sprevádzať ich bude ambasádor jazzu Kinet spoločne s DJ Gonzom. 
 

Samba, elektronika a jazz? Máte pocit, že tieto tri veci sa spolu nemôžu mať nič spoločné? Tak si vypočujte hociktorý z dvadsiatky albumov skupiny Azymuth. Trojica hudobníkov - klávesák Jose Roberto Betrami, basista Alex Malheiros a bubeník Ivan Conti prezývaný Mamão - sa stretla v Rio de Janeiro už na konci 60. rokov a v ďalšej dekáde boli prvou kapelou, ktorej sa podarilo spojiť tradičnú brazílsku hudbu s jazzom a vtedy sa rodiacou elektronikou.

Fúzia brazílskej hudby a elektroniky v podaní Azymuthu bodovala nielen v ich rodnej Brazílii, ktorá je po Spojených štátoch amerických najväčším hudobným trhom na svete, ale aj v cudzine. Skladba Jazz Carnival sa dokonca v roku 1980 dostala na 19. miesto britskej hitparády. Zvuk skupiny formoval najmä klávesák José Bertrami, ktorý bol uchvátený zvukovými možnosťami syntetizérov a nové modely si chodil pravidelne kupovať do Spojených štátov. Fanúšikmi elektroniky sú však aj ostatní členovia kapely. Mamão nahral v roku 2008 spoločný album s americkým beatmakerom Madlibom a skupina si svoje skladby pravidelne dáva remixovať špičkovým elektronickým producentom ako sú Theo Parish alebo Jazzanova.

 

 

V polovici 90. rokov sa skupina upísala londýnskemu vydavateľstvu Far Out, ktoré založil veľký fanúšik brazílskej hudby Joe Davis. Veľká Británia vtedy žila nu jazzom a kultové skladby Azymuthu sa už roky nachádzali v playlistoch vplyvných Djov ako boli Gilles Peterson alebo Patrick Forge. Vtedajší boom fúzie jazzu a elektroniky vdýchol kapele nový život a priniesol nových fanúšikov.

Na značke Far Out, ktorá je domovom ďalších brazílskych legiend ako Marco Valle alebo Joyce, vydala trojica osem nových albumov a re-mastrovanú re-edíciu prelomovej platne Azimuth z roku 1975, spolu so sériou remixou. Po náhlej smrti Joseho Betramiho pred necelými troma rokmi sa zdalo, že Butterfly z roku 2011 zostane tým posledným. Skupina však ďalej funguje v plnej sile a na koncertoch Bertramiho nahradil jeho žiak, virtuózny pianista Fernando Moraes. Ich subtílny, a pritom pulzujúci jazz funk si v rámci februárového európskeho turné venovanom 40. výročiu albumu Azimuth budete môcť vypočuť aj v Bratislave.

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...