Brigita Szelidová vydáva album Duety: O produkciu sa postaral Ľuboš Šrámek

Brigita Szelidová vydáva album Duety: O produkciu sa postaral Ľuboš Šrámek
Patrik Gömöri

Hlas ako spoločný prvok nadžánrového albumu. Novinka speváčky Brigity Szelidovej prezrádza svoj ústredný motív v tradičnom, no o to veľavravnejšom názve Duets. Veľká nahrávka s úctyhodným množstvom vzácnych hostí. Najnovší titul vydavateľstva Hudobný fond produkoval uznávaný jazzový skladateľ a klavirista Ľuboš Šrámek. 

 

„CD vzniklo po súťaži X-Factor, v ktorej som sa dostala až do finále. Povedala som si, že keďže som dostala príležitosť takto sa zviditeľniť, bolo by dobré, aby som si už konečne urobila svoje CD. Rozmýšľala som teda s kým. S Ľubošom Šrámekom nás zoznámil spoločný kamarát. Keď prišiel k nám, sadol si rovno ku klavíru, začal hrať a ja už som vedela, že to je ten pravý človek, s ktorým chcem pracovať,“ opisuje vznik výnimočnej spolupráce Brigita Szelidová. Speváčka s originálnym prejavom nie je na slovenskej jazzovej scéne žiadnym nováčikom. Toto tvrdenie potvrdzuje aj na domáce končiny netradične bohatý zoznam hudobných hostí. Na nahrávke tak môžete počuť Cigánskych diablov, Anitu Soul, Karola Csina, Roba Opatovského, Igora Kmeťa, rapera Rakbyho a ďalších spriaznených vokalistov. Skladby ladené do funky, džezu, swingu, ale aj soulu a čardášu. „Je to vlastne moja životná výpoveď. Na albume so mnou spievajú moji priatelia, s ktorými som spolupracovala v priebehu svojho života. Texty sme robili spolu s Ľubošom Šrámekom a potom ich upravovali profesionálni textári. Sami sme si ale povedali, o čom by mali byť,“ dodáva k osobnému rozmeru albumu Duets speváčka a autorka projektu v jednom. Zásadnú úlohu vo finálnom výraze a zvuku nahrávky zohral jeden z najtalentovanejších jazzových skladateľov a klaviristov svojej generácie, Ľuboš Šrámek. „Všetky aranžmány som nechala na neho. Lepšieho aranžéra si totiž neviem predstaviť,“ opisuje Szelidová priebeh spolupráce s veľkou dôverou na oboch stranách. „Je to multižánrové CD. Brigita je talentovaná speváčka s inklinovaním k muzikálu. Ten album má aj komerčný potenciál. Sú tam skladby, ktoré môžu pokojne hrať aj komerčné rádia,“ dopĺňa jej slová Ľuboš Šrámek.

Album, ktorý si zaslúži pozornosť odborného aj mainstreamového publika. Duety Brigity Szelidovej majú ambíciu osloviť poslucháča s otvorenou hudobnou mysľou. Žiadne žánrové predsudky, len čistá radosť zo spoločnej tvorby. Ľuboš Šrámek aranžérsky potvrdzuje, že jeho tvorivý potenciál prekračuje hranice domácej jazzovej scény. „Pre mňa je silná každá jedna skladba. Teraz to už teda necháme na poslucháčov, nech si vyberú tie, ktoré sa budú páčiť im,“ dodáva k ich spoločnému dielu speváčka so vzácnym darom precítiť podstatu skladby. Nahrávka Brigita Szelidová – Duets vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.   

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
Recenzia CD: Speváčka Brigita Szelidová a jej duetá
Speváčku Brigitu Szelidovú si hlavne široká verejnosť môže pamätať zo súťaže X Factor, kde sa...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...