Fúzie nesklamali ani po desiaty raz: Priniesli dva dni plné kvalitnej hudby aj vzdelávania

Fúzie nesklamali ani po desiaty raz: Priniesli dva dni plné kvalitnej hudby aj vzdelávania

Jubilejný ročník kvalitnej hudby a vynikajúcich vzdelávacích aktivít Fúzie – festival nielen o jazze sa počas posledných víkendových dní uskutočnil v prievidzskom Art Pointe. Tradične priniesol k vychutnaniu lahôdky v podaní začínajúcich umelcov i známych stálic jazzového sveta. Zatiaľ čo prvý festivalový deň sa niesol v duchu vzdelávacích aktivít a prehliadok big bandov, druhý večer priniesol hviezdy festivalu, akými sú projekt Bashavel, Musica Nostra, Special Providence a gitarista Justin Lavash.

 

Hlavný partner projektu - Fond na podporu umenia a Mesto Prievidza podporili výborný projekt s tradíciou, ktorý aj vo svojom jubilejnom desiatom ročníku priniesol nielen kvalitnú hudbu, ale tiež neoceniteľné vzdelávacie aktivity. Spopularizovať žáner a rozvíjať odborné hudobné schopnosti boli prioritné ciele vzdelávacích aktivít, ktoré sa uskutočnili v priestoroch ZUŠ L. Stančeka. Prievidzská rodáčka, absolventka konzervatória Jaroslava Ježka, speváčka Zuzana Vlčeková odovzdala svoje vedomosti, skúsenosti v rámci vokálneho workshopu. Lektormi inštrumentálnych boli rovnako majstri svojho remesla Justin Lavash /gitara/ a členovia Academy Big Band Orchestra z Akademie umení v Banskej Bystrici - Martin Uherek /dychové nástroje/, Klaudius Kováč /klavír/, Róbert Ragan /kontrabas/, Peter Solárik /bicie nástroje/. Workshop na tému hra v big bande viedol Martin Uherek v spolupráci s členmi Academy Big Band Orchestra. O workshopy bol veľký záujem, zúčastnilo sa ich viac ako 100 frekventantov.

 

 

Po dni vzdelávania nastal podvečer prehliadky súborov slovenských základných umeleckých škôl. Predstavili sa v nej Big-bandy zo SZUŠ Nitra, ZUŠ Nováky, HTS Zvolen, dixieland a ďalšie dva súbory zo ZUŠ L. Stančeka v Prievidzi. Šesť súborov ponúklo úžasnú zmes vynikajúcich výkonov, ktoré iste v mnohom pozitívne prekvapili. Hosťom večera bol Academy Big Band Orchestra a Zuzana Vlčeková a svojim samostatným vystúpením urobili vynikajúcu bodku za prvým večerom.

 

 

Druhý festivalový deň pridal k domácej kvalite i zahraničnú, sobotný festivalový podvečer otvorila vokálna skupina Musica Nostra Jazzovou omšou Boba Chilcotta A Little Jazz Mass . V príjemnom naladení program pokračoval vystúpením umelcov, ktorí sú v jazzovom povedomí už niekoľko desaťročí. Bashavel priniesol i na prievidzské javisko hudbu pohybujúcu sa na pomedzí viacerých žánrov. Úpravy ľudových piesní boli pre uši návštevníkov tiež veľmi zaujímavým oživením. Charizmatickou osobnosťou, hlasom a jedinečnosťou si publikum doslova podmanil Justin Lavash. Tóny jeho gitary, zachrípnutý hlas si vyslúžili ovácie vyžadujúce prídavok. Záver večera i celého festivalu patril jednej z najznámejších súčasných inštrumentálnych skupín strednej Európy Special Providence z Maďarska. Osobitý štýl, v ktorom miešajú moderný jazz, progresívny rock a elektroniku sa aj v Prievidzi stali nevšedným zážitkom.

 

 

10. ročník festivalu Fúzie máme za sebou. Sme plní zážitkov s doznievajúcimi tónmi, obohatení čarovnou energiou a lepšiu bodku ako výrok Justina Lavasha asi nevymyslím: "Fúzie sú potrebné v hudbe a aj v živote". Aj preto už dnes očakávame, aká bude dramaturgia ďalšieho ročníka. Skôr, ako sa ho dočkáme, realizačný tím pripravil pre žiakov základných a stredných škôl výchovné koncerty, ktoré sa uskutočnia 24. mája 2018 v KaSS v Prievidzi. Účinkovať bude Martin Uherek a jeho jazzový kvartet s programom Príbehy jazzu II. Spoluúčinkovať budú súbory ZUŠ L. Stančeka.

 

Zdroj: tlačová správa

Autor: Katarína Vráblová

Foto: Foto archív ZUŠ L. Stančeka - fotili žiaci a pedagógovia školy

Esprit 2023

Galéria

Fuzie 2018 prehliadka suborov Academy B ig Band Orchestra a Zuzana Vlčeková.jpg
Fúzie 2018 workshop Justin Lavash - gitara.jpg
Fúzie 2018 Justin Lavash 2.jpg

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Prekvapivé a zarážajúce rozhodnutie: Kenny G bude headlinerom festivalu John Coltrana
Hudba niektorých jazzmanov sa zapíše tak hlboko do sŕdc fanúšikov, že aj po ich smrti ostáva...
60. ročník Grammy pozná svojich víťazov: Nechýba medzi nimi John McLaughlin či Christian McBride
Jubilejný 60. ročník najprestížnejších ocenení v oblasti hudby iba pred pár dňami zverejnil víťazné...
Bojnické Fúzie rozohriali aj studenú sálu
Festival Fúzie s podtitulom „nielen o jazze“ písal v prvý októbrový víkend v Prievidzi a...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...