Gypsy Jazz Festival bude Ódou na mier

Gypsy Jazz Festival bude Ódou na mier
Peter Motyčka

Jedinečný Gypsy Jazz Festival vstupuje do druhej dekády svojej existencie. Počas desiatich rokov priniesol na Slovensko množstvo špičkových umelcov (spomeniem napríklad saxofonistov Bennyho Golsona, Ernieho Wattsa, Billa Evansa či Ricka Margitzu), podnietil vznik viacerých medzinárodných zoskupení a premiérovo uviedol množstvo projektov. Jeho jedenásty ročník sa uskutoční v sobotu 03. decembra v troch sálach Slovenského rozhlasu, pričom jeho Veľké koncertné štúdio, Malé koncertné štúdio a foyer budú Gypsy Jazz Fest hostiť vôbec po prvýkrát.

 

Jazz je multikultúrnym hudobným žánrom, ktorý zo svojho rodiska z Ameriky prešiel do celého sveta, aby ho ovplyvnili ďalšie etnické a národné prvky. Mnoho rómskych hudobníkov doň vytesalo tradíciu, temperament, energiu a vzlyk svojho národa, poznačeného tragickými udalosťami aj oslavou života. Gypsy Jazz Festival vyhľadáva vo svojej dramaturgii práve takýchto hudobníkov a tento rok prinesie množstvo zaujímavých zoskupení. „Bol to viac-menej spontánny počin, ktorý sa intuitívne vyvíjal v mojej obľube organizovať veľké umelecké koncerty, až som si jedného dňa povedal – idem do toho (Smiech.),“ spomína na začiatky festivalu jeho zakladateľ, saxofonista Milo Suchomel. „Ako mladý hudobník som hrával na európskych pódiách a všimol som si, že veľa účinkujúcich je rómskeho pôvodu, čo bol tiež jeden z popudov začať organizovať na Slovensku formát festivalu, aký tu chýbal. Festival z roka na rok navštevovali domáce i svetové hviezdy. Začali ma kontaktovať zahraniční manažéri veľkých svetových umelcov, čo svedčí o progresívnom vývine môjho festivalu, ktorý sa dostal v dobrom slova zmysle do povedomia aj za hranicami Slovenska.“

 

 

Ponuka jedenásteho ročníka Gypsy Jazz Festivalu je skutočne bohatá. Vo foyeri Slovenského rozhlasu sa na úvod predstaví ženský vokálny ansámbel Neha!, ktorého členky sa svojím prejavom zastávajú slabších a trpiacich. Vlastné trio predstaví aj oceňovaný violista Vojtech Botoš. Nasledovať bude originálny mix folklóru, balkánskej hudby, jazzu a funky v podaní projektu Šalefuky saxofonistu Mila Suchomela a jeho hostí. Na pódiu Veľkého koncertného štúdia sa v hlavnom programe postupne vystriedajú ďalší pozoruhodní umelci. Saxofonista Radovan Tarišku a klavirista Eugen Vizváry spojili sily s mladšou generáciou súrodencov Hodekovcov – basgitaristom Aronom Hodekom a bubeníkom Davidom Hodekom. Projekt Tariška & Hodek Modal Trap bude patriť k očakávaným momentom podujatia.

 

 

Izraelský saxofonista Shlomi Goldenberg reprezentuje moderné poňatie jazzu s tradičnými motívmi. Ovplyvnený Sidney Bechetom prešiel od interpretácie vážnej hudby k vlastnej tvorbe a k hraniu štandardov, pričom na amerických pódiách spolupracoval napríklad s Patom Mathenym či Garym Peacockom. S organizátormi Gypsy Jazz Festivalu – Nikolajom Nikitinom a Milom Suchomelom, ho spájajú organizačné schopnosti a túžba podporovať domácu scénu. Aj preto v Tel Avive prevádzkuje jazzový klub Hasimta Jazz (Jazz Alley). V Bratislave sa Shlomi Goldenberg predstaví spolu so speváčkou Rinat Mesika.

 

 

Gypsy Jazz Festival podporuje domácu tvorbu a spájanie umelcov z rôzneho spektra. Po prvýkrát zaznejú nové projekty nielen zakladateľa festivalu Mila Suchomela & Band, ale aj Ľuboša Šrámeka & his NANOSYMPHONY a ženského speváckeho kolektívu BEAUTIES LAVUTARI zloženého z renomovaných speváčok (Anita Soul, Erika Rein, Teri Čikoš, Júlia Kozáková, Elia Kačiová) v hudobnom sprievode Mucha Quartet. Počas záverečnej All Star Night Session sa predstaví väčšina účinkujúcich. „Dobrá hudba je posolstvom zmierenia a tak pevne verím, že sa geopolitické problémy už konečne naladia, ako jeden fantastický orchester a začnú hrať Ódy na mier a lepší život pre budúce generácie, ktoré budú vždy podkuté na vznešených ľudských hodnotách a nie na nenávisti, predsudkoch, mamone, zákernosti a egoizme,“ podčiarkuje Milo Suchomel myšlienku, ktorú sa snaží rozvíjať od začiatku svojho festivalu.

 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a finančne ho podporila aj Nadácia mesta Bratislava.

 

Vstupenky:

https://www.ticketportal.sk/event/Gypsy-Jazz-festival-11-rocnik

 

FB udalosť:

https://www.facebook.com/gypsyjazzfestival/

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Gypsy Jazz Festival bude Ódou na mier
Gypsy Jazz Festival bude Ódou na mier
Gypsy Jazz Festival bude Ódou na mier
Gypsy Jazz Festival bude Ódou na mier

 

 

Ďalšie články

Report: Milo Suchomel a jeho štvrtý Gypsy Jazz Festival
Po štvrtý raz pripravil Milo Suchomel v hlavnom meste podujatie s názvom Gypsy Jazz Festival. Po...
Jazz-festivalovo-koncertná-zimo-jeseň
Už je tomu raz tak: titulky niektorých článkov vyznievajú nezmyselne (dokonca úplne blbo), nech na...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...