Hlavnou hviezdou festivalu JazzFestBrno bude Chick Corea

Hlavnou hviezdou festivalu JazzFestBrno bude Chick Corea
jazz.sk

Hviezdou medzinárodnej prehliadky JazzFestBrno bude budúci rok klavírny virtuóz a skladateľ Chick Corea, osemnásťnásobný držiteľ ceny Grammy. Príde s novým ansámblom nazvaným The Vigil.

Európske turné Chick Coreu a zoskupenia The Vigil má päť zastávok. Jednou z nich sa 10. marca 2013 stane koncert v brnenskom Bobycentre. "Sme radi, že sme ho pre festival získali. Navyše predstaví zbrusu nový projekt na jeho vôbec prvom turné. Tešíme sa na Coreove nové skladby aj fantastických nových či staronových spoluhráčov," uviedol umelecký riaditeľ prehliadky Vilém Spilka.

Jarný festival JazzFestBrno patrí k najväčším festivalom jazzovej hudby v strednej Európe. Tento rok festival ozdobili napríklad americký gitarista Pat Metheny a izraelský kontrabasista Avishai Cohen. Najväčší záujem publika zaznamenali usporiadatelia rok predtým pri vystúpení speváka Bobbyho McFerrina. Museli dokonca pridať druhý koncertný termín.

Sedemdesiatjedenročný Corea patrí k najvýznamnejším svetovým jazzmanom súčasnosti. Ansámbel The Vigil teraz tvorí bubeník Marcus Gilmore, basgitarista Hadrien Feraud, saxofonista Tim Garland a gitarista Charles Altura. Kariéra Chick Coreu trvá už päť desaťročí. Tento rok získal ceny Grammy za najlepšie improvizované jazzové sólo a najlepší akustický jazzový album. Budúci rok bude Corea na turné s projektom The Vigil, ale aj s inými formáciami - v duu, triu, s jazzovým kvintetom a komorným orchestrom.

-rob-

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...