Jazz v Divadle Aréna priniesol nový počin: Odznel výborný projekt Sagacita Štefana Bugalu

Jazz v Divadle Aréna priniesol nový počin: Odznel výborný projekt Sagacita Štefana Bugalu
Dávid Oláh
Ani v júni tohto roka nechýbal pravidelný jazzový koncert v bratislavskom divadle Aréna. Vo štvrtok 20. júna vystúpil náš excelentný bubeník, vibrafonista a skladateľ Štefan Bugala, ktorý odprezentoval svoje nové CD „Sagacita“.
 
Úvodné slovo mal jeden z hlavných organizátorov – Martin Valihora, ktorý sa poďakoval partnerom, sponzorom, a nakoniec privítal na pódiu Štefana Bugalu. Spolu s ním vystupoval jeho mladší brat – gitarista Michal, na klavíri hral Eugen Vizváry a na basgitare Juraj Gregorík. Kapela hrala počas celého večera autorskú hudbu Štefana Bugalu. Ihneď na úvod musím povedať, že na slovenské pomery je dosť výnimočné, keď má (jazzový) bubeník aj svoj kompozičný a aranžérsky koncept. Okrem toho je Bugala aj výborným vibrafonistom a perkusionistom, čo z neho robí komplexného umelca. 
 
Odzneli najnovšie kompozície (z albumu „Sagacita“ ), ale aj staršie skladby ako „Tararat-tata“ a „Pohanská“. Úvodná „Reflective“ má veľmi zaujímavý aranžmán. Ide o skladbu s rôznymi rytmickými plochami, ktoré sa vzájomne prelínajú. V kombinácii s disonantno znejúcou harmonickou štruktúrou a  zvukovosťou ostatných nástrojov, vzniká hudba plná farieb a otvoreného priestoru. Na koncerte bolo aj mnoho vynikajúcich hostí – klarinetista Stanislav Baranec, saxofonista Milo Suchomel, Boris Lenko na akordeóne a Martin Valihora na bicích. Aj táto bohatá zostava zabezpečila nesmierne zaujímavý a pestrý hudobný večer. Okrem „full bandovej“ zostavy odznela napríklad skladba „Pohanská“ v komornej zostave dua – akordeonistu Borisla Lenka a Bugalu na vibrafóne.
 
Kapela hrala vynikajúco. Ide o prvotriednych jazzmanov na našej scéne, o ktorých kvalitách som už veľakrát písal. Michal Bugala a Eugen Vizváry sa veľmi dobre poznajú a vzájomne rozumejú. Vizváry svojimi improvizáciami pripomínal Herbieho Hancocka, ale aj McCoya Tynera, čo vynikajúco podporilo Michala ku „scofieldosvkému“ a „methenyovskému" konceptu. Juraj Gregorík spolu so Štefanom spoľahlivo držali groove, exaktne a citlivo sprevádzali sólistov. Milo Suchomel na tenor a soprán saxofóne „odpálil“ niekoľko expresívnych sól, v ktorých sa dokázal uvoľniť a vydať tak zo seba veľmi dobré výkony. V záverečnej skladbe koncertu sa vyskytol ako hosť aj Martin Valihora spolu so všetkými hosťami okrem Borisa Lenka. Išlo o krásny vrchol koncertu, kedy odzneli fantastické sólistické výkony – hlavne v podaní Michala Bugalu a Eugena Vizváryho. Taktiež bolo pre mňa i zaplnené publikum divadla Aréna zaujímavé sledovať komunikáciu a sóla Valihoru a Bugalu na perkusiách a bicích nástrojoch.
 
Jazz v divadle Aréna má za sebou úžasný júnový koncert, ktorý (opäť) ukázal majstrovstvo našich domácich hudobníkov. Štefan Bugala je výnimočný hudobník, skladateľ a improvizátor, ktorý komponuje nesmierne progresívnu a nad žánrovú hudbu. 
 
 
Dávid Oláh
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Speváčka Hanka Gregušová vydáva druhý album
Jedna z popredných speváčok na slovenskej klubovej scéne, Hanka Gregušová predstaví v ...
Štefan Bugala a exkurzie pre vnímavých
Sagacita je názov albumu Štefana Bugalu a toto slovo cudzieho pôvodu má podobný význam ako...
Recenzia CD: Hanka Gregušová a jej spojenie jazzu s folklórom
Hana Gregušová už nejaký ten piatok patrí k najvyhľadávanejším jazzovým speváčkam na Slovensku...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...