Jazz z pekla: Gurmánska kompilácia hudby Franka Zappu

Jazz z pekla: Gurmánska kompilácia hudby Franka Zappu

Nezaraditeľný. Aj tak by sa hádam dal opísať hudobník Frank Zappa. Jeho záber bol naozaj široký, od psychedelického rocku cez experimentálnu avant-gardu či vážnu hudbu, až po jazz-rock a variácie na tému jazz kvartet. Ak jeho hudbu mnohých tvárí ešte nepoznáte, alebo by ste chceli a neviete, z ktorej strany začať, možno vás zaujme album "ZAPPAtite" alebo "Zappetít". 

 
Ide o kompiláciu osemnástich "najchutnejších" Zappových skladieb rozdelených do troch častí, príznačne nazvaných "Predjedlo", "Prvý chod" a "Dezert". Neľahkej selekcie sa podujali zhostiť Zappov syn Ahmet a Joe Travers, dlhoročný archivár umelcovej hudby. Podľa ich slov sa nejedná o akúsi "Greatest Hits" zbierku, ide skôr o "švédske stoly plné skladieb", z ktorých si to svoje povyberajú zvedavci i fanúšikovia.
 
Album akoby prichádzal v príhodnej chvíli, v dobe, kedy sa hranice hudobných žánrov prekračujú viac ako kedykoľvek predtým a umelcov, ktorí inklinujú k purizmu a žánrovej jednoznačnosti, badať čoraz menej. Zappa je príklad skladateľa a interpreta, ktorý by tento trend iste privítal. Najnovšia zbierka jeho tvorby, ktorá vás prevedie zvukmi londýnskeho symfonického orchestra, rockových gitár, či dizonantných harmónií, je toho dôkazom. Potrebu rozmanitosti pociťovať rozhodne nebudete. 
 
Milovníci jazzu snáď najviac ocenia Zappove inštrumentálne skladby z konca šestdesiatych rokov a kompozície v časti "Dezert" z jeho neskoršieho jazz-rockového albumu z polovice osemdesiatych rokov "Jazz From Hell". "Najazzovejšie" znejúcu titulnú skladbu tohto albumu na kompilácií síce počuť nebudete, no možno vás album motivuje vyhľadať si aj ju a ponoriť sa do sveta Franka Zappu ešte hlbšie (príchuť jazzu celkom určite zacítite). To je zrejme napokon aj zámer tejto vychádzajúcej hudobnej ochutnávky.
 
Album "ZAPPAtite - Frank Zappa's Tastiest Tracks" vychádza pod hlavičkou Zappa Records/UMe 23. septembra a bude dostupný na CD a v digitálnej forme, vydavateľ plánuje aj vinylovú verziu.
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Grandmothers of Invention v Nu Spirite oživili Zappovu hudbu
Viackrát som v ten večer nevedel, či je to celé naozaj, alebo ide len o jedno veľké divadlo. Pred...
Report: Zappovský večer v Nu Spirite
Máte radi Franka Zappu? Áno? A boli ste v utorok v bratislavskom klube Nu Spirit?...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...