Jazzman týždňa: Lyle Mays

Jazzman týždňa: Lyle Mays
Peter Baláž

Šedá eminencia, alter ego, muž v tieni Pat Methenyho. Geniálny hudobník z iného sveta Lyle Mays oslavuje šesťdesiatku!

 

Lyle Mays sa narodil 27.novembra 1953 v malej americkej dedinke Wausaukee. S hudbou je v styku od detstva, matka aj obe sestry hrajú na klavír a otec na gitaru. Malý Lyle sa učí na klavír, v deviatich už hrá na organe na rodinnej svadbe. Na strednej škole výpláva na povrch jeho vynikajúci a aj absolútny sluch: „...učiteľ akustiky sa snažil triede dokázať, čo sa „nedá“ počuť. Rozoznel dve ladičky, jedna bola 440 a druhá 441, a spýtal sa, aký je medzi nimi rozdiel. Povedal som mu, že druhá je vyšie ako prvá a pokazil som celú prednášku“. Okrem hudby je mladý Lyle posadnutý šachom, matematikou a architektúrou. Do výkladu hračkárstva stavia scenérie z lega – ktoré používa dodnes na vyjadrenie svojich architektonických fantázii. Na školskú tabuľu píše matematické dôkazy, hlavne také, ktoré ani učiteľ nezvláda.     

„Nevybral som si, že som sa stal hudobníkom, nebol tam žiaden akt vôle. Zo všetkých štyroch rohov štvoruholníka mojich záujmov som ukázal viac talentu pre hudbu. Mňa zaujímali všetky štyri, ale svet mi venoval viac pozornosti pre moje hudobné úspechy“. V štrnástich sa stáva kostolným organistom. Prvý učiteľ klavíru má veľký vplyv na jeho hudobný vývoj. Necháva ho preskúmavať nové hudobné územia pomocou improvizácii namiesto neustálych technických cvičení.

Albumy Bill Evans - Live in Montreux Miles Davis - Filles de Kilimanjaro majú kľúčový význam pri formovaní Maysa ako jazzového hudobníka. Popri klasických skladateľoch ako Bach, Beethoven, Wagner, Mahler, Debussy a Bartok.

Lyle Mays študuje na University of North Texas, komponuje a aranžuje pre slávny školský orchester One O'Clock Lab Band. Ich album Lab 75 je nominovaný na Grammy. Po promócii je na turné s kapelou Woody Hermana.

V roku 1974 stretáva gitaristu Pat Methenyho, s ktorým o tri roky zakladá legendárny Pat Metheny Group.  Jeho aranžmány a kompozície prispievajú k nezameniteľnému zvuku kapely. Okrem jedinečne originálneho klavíru občas hrá aj na elektrickú gitaru a trúbku. Cesta amerického sna od hladovania počas prvých rokov v New Yorku po jedenásť Grammy sa stáva skutočnosťou.

 

 

V roku 1986 vychádza Maysovi prvý vlastný album Lyle Mays, ktorý je podobne ako druhý Street Dreams z 1988 ovplyvnený melodikou Metheny Groupu. Zato Fictionary (1993) už prináša straight-ahead jazzové trio s hudobníkmi Marc Johnson na kontrabas a Jack DeJohnette na bicie nástroje. Album Solo: Improvisations for Expanded Piano (2000) prináša Maysa v sólovej podobe na pokrokovom nástroji MIDI Grand Piano, ktoré spája zvuky akustického klavíra a syntenzátorovej orchestrácie.

Z iného súdka sú skladby pre deti ako Tale of Peter Rabbit s textom čítaným herečkou Meryl Streep, alebo klasická kompozícia pre harfu, flautu, violu a syntenzátor s názvom Twelve Days in the Shadow of a Miracle, nahraná v roku 1996 Debussy Triom.

 

Zdroj: jazzreview.com, wikipedia.com

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...