Lolokar a novinka s názvom Radek's Affair. Peter Šafránek sa počas pandémie vrátil ku zabudnutému projektu.

Lolokar a novinka s názvom Radek's Affair. Peter Šafránek sa počas pandémie vrátil ku zabudnutému projektu.

Ako sa Vám darí, Lolokar... Týmito slovami Rada Ondřejíčka a Daniela Baláža z osemnásť rokov starého záznamu Rádia Rock FM sa začína track producenta a hudobníka Petra Šafráneka. Člen košickej jazz-fusion kapely Cha Bud! sa počas karantény vrátil k dlhé roky zabudnutému Lolokarovi.

 

Drumnbass, dub, downtempo či Nu-jazz, zmes elektronických beatov, vinylový samplov, ale aj živých nástrojov to bol zvuk projektu, ktorý bol aktívny začiatkom milénia. Lolokar produkoval aj scénickú hudbu pre Divadlo Veritas či Divadlo Bez Domova a v roku 2002 sa dostal do finále súťaže Jim Beam Music. „Začínal som v polovici deväťdesiatych rokov ako správny punker v garáži,“ spomína s úsmevom Šafránek. „Potom som objavil možnosti produkovania a nahrávania vlastnej hudby na PC. V čase, keď počítače a software neboli rozvinuté v takej miere ako dnes, som pracoval často intuitívnymi spôsobmi, využívajúc rôzne experimentálne techniky nahrávania, ale aj bohatú studnicu samplov z kolekcie otcových platní.“

 

„V neskoršom období som však dospel k záveru, že ma viacej baví hrať vlastnú hudbu naživo s kapelou, preto som sa prestal elektronickej hudbe venovať. Neplánované som sa k projektu Lolokar vrátil až s príchodom pandémie a počas dlhých večerov skúšal tvoriť niečo v podobnom duchu ako pred rokmi,“ uzatvára Šafránek. Prvým výsledkom bol singel Darí sa mi, ktorý sa objavil aj vo vysielaní Rádia FM. V týchto dňoch prichádza Lolokar s novinkou s názvom Radek’s Affair.

 

Košický producent oprášil nekompromisný dnb beat s výrazným kontrabasovým motívom, inšpirovaný aktuálnymi dobovými motívmi. Stopy Erica Truffaza či Adama F jasne vystupujú najmä s klaustrofóbickou trúbkou skúseného Pavla Jeňa (IMT Smile, Cha Bud!), ale aj v precíznej práci s gitarovým wah pedálom – trademarkom gitarového zvuku Lolokara. Atmosféru tracku nebadane buduje sampel z platne Zlatá brána 1976. Originálny videoklip nenecháva na pochybách, že Radek’s Affair prináša do slovenskej hudby ďalší čerstvý závan východniarskeho DIY/Lofi (Raptor Koch, Džumelec...).

 

Lolokar - Radek's Affair

 

 

 

Lolokar - Darí sa mi

 

Zdroj: tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...