Navždy odišiel Ronnie Cuber - ikona barytónového saxofónu

Navždy odišiel Ronnie Cuber - ikona barytónového saxofónu
Dávid Oláh

Legendárny americký barytónsaxofonista Ronnie Cuber nás opustil 8. októbra vo veku 80 rokov. Zomrel vo svojom štúdiu v New Yorku. Smutnú správu zverejnil na sociálnej sieti jeho dlhoročný priateľ a kolega, klavirista Eddie Palmieri.  

 

Ronnie Cuber bol multiinštrumentalista. Okrem barytónového saxofónu hral aj na klarinete, flaute a na tenorovom a sopránovom saxofóne. Jeho špecializáciou však bola hra na barytónovom saxofóne. Bol veľmi flexibilným hudobníkom, ktorý dokázal presvedčivo interpretovať rôzne žánre. Hrával v bigbandoch, ale aj v komornejších zoskupeniach. Bez problémov sa orientoval vo viacerých štýloch - hral bebop, hard bop, soul jazz, fusion, latin, ale aj pop, rock, funk a fusion. Dôkazom toho bolo aj jeho účinkovanie v kapele televízie NBC (NBC Saturday Night Live Band).
 
Cuber počas svojej kariéry spolupracoval s umelcami ako Maynard Ferguson, George Benson, Eddie Palmieri, Charles Mingus, Frank Sinatra, Dianne Reeves, Manhattan Transfer, Hank Crawford, Frank Zappa a mnohí ďalší. Ako líder vydal 20 albumov, každý z nich s rôznymi ansámblami. Jeho posledná nahrávka "Tough Baritones" vyšla v roku 2021. Išlo o spoločnú produkciu s ďalším barytónovým velikánom, Garym Smulyanom. Na klavíri hral Gary Versace, na kontrabase Jay Anderson a Jay Tiemann na bicích nástrojoch. 
 
 
 
 
Ronald Edward Cuber sa narodil 25. decembra 1941 v Brooklyne, v New York. V deviatich rokoch začal hrať na klarinete, na strednej škole prešiel na tenorový saxofón, keďže v kapele sa uvoľnilo miesto. Keď sa v sedemnástich rokoch uchádzal o miesto v mládežníckej kapele Marshall Brown’s Newport Youth Band, ponúkli mu pozíciu barytónsaxofonistu. Keď Cuber namietal, že nemá barytónový saxofón, kapelník mu ponúkol, že mu ho kúpi, ak na ňom bude hrať. Od toho momentu sa stal Cuber barytónovým saxofonistom. Jeho zvukový koncept vychádzal zo štýlu Peppera Adamsa, ktorého napodobňoval. V improvizačnom štýle sa prejavili frázy a "licky" z jeho hrania na tenorovom saxofóne.
 
 
 
 
Po dvoch rokoch strávených v Newport Youth Band začal spolupracovať s Georgeom Bensonom a Slideom Hamptonom. Okrem toho hrával v rôznych tanečných kapelách. V roku 1963 nastúpil do bigbandu kanadského trubkára Maynarda Fergusona. Po dvoch rokoch sa opäť vrátil do kapely Georgea Bensona a v roku 1967 nastupuje do orchestra Woodyho Hermana. V 70. rokoch minulého storočia spolupracoval s Dr. Lonniem Smithom, Leem Konitzom, Esther Phillips a v roku 1978 hral na posledných nahrávkach Charlesa Mingusa ("Something Like a Bird"a "Me Myself an Eye"). Po úmrtí Mingusa bol členom Mingus Dynasty a Mingus Big Band. V roku 1976 vydal svoj debutový album "Cuber Libre".

 

 

 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: jazztimes.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...