Novinky z vydavateľstva Supraphon: Jan Smigmator vydáva nový album Murphyho zákon

Novinky z vydavateľstva Supraphon: Jan Smigmator vydáva nový album Murphyho zákon

Na úvod týždňa vám prinášame čerstvé novinky z pražskej centrály Supraphonu o ostro sledovanom umelcovi, ktorý je Česku síce dobre známy, no pre mnohých u nás na Slovensku môže byť zatiaľ veľkou neznámou. Ide o speváka, moderátora a dramaturga Jana Smigmatora a jeho najnovší album s názvom Murphyho zákon, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Supraphon 23. októbra 2020.

 

Zdá sa, že tento zamotaný rok 2020, kedy sa nám všetkým snaží rytmus udávať koronavírus, vlial do žíl Janovi Smigmatorovi transfúziu hudobných nápadov a inšpirácií. V lete začal jamovať na svojej vlastnej záhrade a priviedol k životu Jazz piknik – jeden z najoriginálnejších hudobných projektov doby covidovej. A teraz, dva roky od svojho posledného radového albumu prichádza Jan Smigmator s albumovou novinkou Murphyho zákon.

 

Na albume sa predstavuje i ako autor niekoľkých textov a po boku skladateľa a klaviristu Svatopluka F. Smolu i ako spoluautor hudby. Popri pôvodnej tvorbe a svetových štandardov sa na albume objavuje i niekoľko piesní z repertoáru predčasne zosnulého nemeckého speváka Rogera Cicera, ku ktorým pre Jana Smigmatora napísali české texty Václav Kopta, Josef Nečas a Ester Kočičková.

 

Album produkoval multižánrový klavirista, aranžér a producent Jan Steinsdörfer. Zahral si na ňom okrem iných i klavírny virtuóz Ivo Kahánek. Štúdiovka vychádza 10 rokov od začiatku Smigmatorovej sólo kariéry, 5 rokov po uvedení jeho úspešného projektu Sinatrology a je jeho 5. albumom.

 

12 skladieb novinky Murphyho zákon prináša zásadné žánrové presahy. Harlemsko-brooklynský sound albumu dodal asi najúspešnejší český jazzman súčasnosti Ondřej Pivec. Smigmator ho vďaka covidu „ukradol“ na pár týždňov svetovej hviezde Gregorymu Porterovi.

 

Album Jan Smigmator – Murphyho zákon vychádza 23. októbra 2020 vo vydavateľstve Supraphon na CD i vo všetkých digitálnych formátoch.

 

 

Zdroj: tlačová správa

Foto: Martin Pekárek

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...