Odišla ďalšia legenda jazzovej gitary: John Abercrombie

Odišla ďalšia legenda jazzovej gitary: John Abercrombie
Dávid Oláh

Vo veku 72 rokov nás iba včera opustil jazzový gitarista, skladateľ a aranžér John Abercrombie. Zomrel na následky infarktu. Abercrombie patril k fenoménom moderného prístupu jazzovej gitary. V jeho hre išlo o uplatňovanie princípu menej je viac. Spolu s hráčmi ako John Scofield či Pat Metheny vychádzal z legendárneho štýlu west coastového majstra Jima Halla. Patril do generácie hráčov, ktorí budovali nový jazz-fusionový žáner.

 

John Abercrombie mal v posledných rokoch svojho života zdravotné problémy. Začiatkom tohto roka prekonal porážku. Narodil sa v roku 1944 v meste Port Chester v krajine West Chester, New York. Hrať na gitare začal vo svojich 14 rokoch. Následne objavuje dosky Barneyho Kessela a Chucka Berryho, ktorích hru začal študovať. K jeho vzorom patrili aj hráči ako Wes Montgomery a Jim Hall. V roku 1962 začína študovať na prestížnej Berklee College of Music v Bostone. Jeho prelomovým albumom bolo CD s názvom Timeless, ktoré vydal vo vydavateľstve ECM records. Na tejto doske s ním hrajú Jack DeJohnette na bicích nástrojoch a klavirista Jan Hammer. 

 

Abercrombie nahral viac ako 30 albumov ako líder. Väčšina z nich bola vydaná pod hlavičkou ECM records. Jeho posledným titulom je tohtoročná doska Up and Coming na ktorej má spoluhráčov ako klaviristu Marca Coplanda, basáka Drewa Gressa a bubeníka Joeyho Barona.

 

Spolupracoval s plejádou umelcov, ktorí patria k absolútnej svetovej špičke. Boli medzi nimi napríklad Andy Laverne, Richie Beirach, Don Thompson, Kenny Wheeler, Charles Lloyd, Michael a Randy Brecker, Billy Cobham, George Mraz, John Scofield, Ralph Towner či Adam Nussbaum.

 

 

Dávid Oláh

Zdroje: /ottawacitizen.com

              /en.wikipedia.org

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...