Odišla ďalšia jazzová legenda: Saxofonista Sonny Fortune zomrel vo veku 79 rokov

Odišla ďalšia jazzová legenda: Saxofonista Sonny Fortune zomrel vo veku 79 rokov
Dávid Oláh
Chvíľu pred tým, než jazzovú obec šokovala správa o úmrtí Roya Hagrova, odišiel na druhý svet aj ďalší významný hudobník - saxofonista a flautista Sonny Fortune. Vo veku 79 rokov zomrel na následky niekoľkých infarktov vo štvrtok  25. októbra. Preslávil sa najmä ako post-coltranovský saxofonista, spolupracoval napríklad s Elvinom Jonesom a Milesom Davisom.
 
Smutnú správu o jeho úmrtí potvrdilo National Public Radio. Najčastejšie hrával na alt saxofóne, okrem toho však aj na tenor a soprán saxofóne či flaute. Na jazzovej scéne sa objavil v 70. rokoch minulého storočia kedy sa presťahoval z rodnej Filadelfie do New Yorku. 
 
Najviac bol ovplyvnený hrou Johna Coltrana, ale vybudoval si svoj vlastný zvuk skrze štúdium svojich predchodcov. Okrem straight-ahead jazzu sa venoval aj fuisionu a latino hudbe.
 
Okrem spolupráce s Milesom Davisom a Elvinom Jonesom, hral s umelcami ako Mongo Santamaria, McCoy Tyner, Reggie Workman, Rashied Ali, Roy Ayers, Stanley Clarke, Chick Corea, Mike Stern a mnohí ďalší. V roku 1974 založil svoju vlastnú kapelu s ktorou hrával až do svojich posledných dní.
 
 
Jeho alt saxofónový zvuk a štýl hry bol ovplyvnený Charliem Parkerom a Cannonballom Adderleym, ktorých si ako umelcov nesmierne vážil. Ako sa sám vyjadril v rozhovore v roku 2013, najväčší vplyv mal na jeho hudbu John Coltrane: „Miloval som Milesa, ale Coltrane mi zmenil život.“
 
Dávid Oláh
Zdroj: jazztimes.com
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...