ONE DAY JAZZ festival predstavuje Dave WECKL & Tom KENNEDY Project

ONE DAY JAZZ festival predstavuje Dave WECKL & Tom KENNEDY Project
Peter Motyčka

ONE DAY JAZZ festival je súčasťou európskej scény už pätnásť rokov a svoje narodeniny sa chystá osláviť náležitým spôsobom. Celoročný festival sa stal sviatkom hudby, prepájania, porozumenia a tolerancie a tieto črty charakterizujú aj aktuálny ročník. K prvým gratulantom bude začiatkom mája patriť legendárny bubeník a edukátor DAVE WECKL, ktorý príde do Bratislavy predstaviť svoj projekt s progresívnym basgitaristom Tomom Kennedym a zároveň priblížiť slovenským hudobníkom špecifiká svojej hry.

 

K ONE DAY JAZZ festivalu neodmysliteľne patria vzdelávacie workshopy a majstrovské kurzy pod vedením svetových umelcov. Nebude tomu inak ani v utorok 9. mája v priestoroch Mestského Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Jeden z najnapodobňovanejších svetových bubeníkov Dave Weckl ponúkne pred koncertom náhľad do svojej „kuchyne“ a prezradí, prečo patrí k najžiadanejším štúdiovým i koncertným svetovým hráčom. Inovátor hry na bicích nástrojoch, ktorého magazín Modern Drummer zaradil medzi 25 najlepších bubeníkov všetkých čias, bude k dispozícii domácim záujemcom od 15:00 hod v priestoroch bratislavského divadla. Okrem praktických ukážok rozličných bubeníckych prístupov a koncepcií bude možné výnimočne zažiť aj zvukovú skúšku kompletnej zostavy Dave Weckl & Tom Kennedy Project.

 

 

Wecklovu hru charakterizujú nielen virtuozita a technická dokonalosť, ale v prvom rade muzikalita a empatia. Práve tie oceňovali jeho dlhoroční kapelníci Chick Corea, Michael Brecker, Joey DeFrancesco, Michel Camilo, Mike Stern alebo Lee Ritenour. Rodák zo Saint Loius už ako šestnásťročný teenager hrával profesionálne s miestnymi popovými a jazzovými kapelami. Jeho kariéra začala závratne stúpať po boku dominikánskeho klaviristu Michela Camila, ale predovšetkým na pôde Elektric Bandu a Acoustic Bandu Chicka Coreu, s ktorými nahral desiatku albumov. Rešpektovaný a novátorský basgitarista Tom Kennedy sa objavoval po boku gitaristov Billa Connorsa, Mika Sterna alebo Al DiMeolu a s Wecklom pravidelne spolupracuje už viac ako štvrťstoročie. Súčasťou energického Dave Weckl & Tom Kennedy Project budú hráč na klávesových nástrojoch Stu Mindeman a saxofonista Eric Marienthal, dlhoročný Wecklov spoluhráč z Chick Corea Elektric Bandu. Výnimočné zoskupenie môžete zažiť v priestoroch Mestského Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave o 18:00 hod a lístky na koncert i workshop sú dostupné v predajnej sieti Ticketportal.

 

 

Utorok 9. mája môžeme označiť za bratislavské jazzové slávnosti, keďže v rámci podujatia Open air Jarné Jazzáky 2023 vystúpi v šapitó STARS Auditorium aj kapela Stanley Clarke N´4EVER. „Dátumová kolízia nás mrzí a došlo k nej nešťastnou náhodou,“ vysvetľuje organizátor ONE DAY JAZZ festivalu Martin Valihora. „Pokúšali sme sa obe akcie prepojiť, no kvôli technickým a dramaturgickým problémom to nebolo možné. Workshop i koncert Davida Weckla sme však ústretovo presunuli na skorší čas, aby mali fanúšikovia týchto velikánov možnosť stihnúť obe podujatia.

 

 

Počas pätnástich rokov svojej existencie obohacoval ONE DAY JAZZ festival nielen svoju dramaturgiu, ale aj vzdelávacie aktivity či unikátne spolupráce jazzových umelcov so symfonickým orchestrom v lukratívnom prostredí Bratislavského hradu. Oslavy jubilejného ročníka budú vrcholiť v letných mesiacoch a ich snahou bude priblíženie jazzovej hudby i umelcov k mestu. Festivalovým pódiom sa stane prakticky celá metropola, keďže v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a Kultúrnym letom prebehnú koncerty v rámci viacerých lokalít. Rovnako budú mať záujemcovia po všetkých festivalových vystúpeniach možnosť stretnutí a konfrontácií na Jam Session After Party vo viacerých bratislavských podnikoch a kluboch. O letných podujatiach ONE DAY JAZZ festivalu 2023 budeme informovať v ďalšej tlačovej správe.

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

ONE DAY JAZZ festival predstavuje Dave WECKL & Tom KENNEDY Project

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Album Slovákov, ktorý prerástol Slovensko
Hoci ich prvé plnohodnotné autorské CD uzrelo svetlo sveta len nedávno, slovenská skupina Finally...
Reportáž: Koncert Mike Stern & Dave Weckl Band v Ateliéri Babylon
Predposledný mesiac tohto kalendárneho roka bol na jazzové podujatia nesmierne bohatý. Potvrdil...
Jazzman týždňa: Tom Kennedy
Tom Kennedy je uznávaný koncertný i štúdiový hudobník patriaci na špičku pomyselného rebríčka...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...