Open Jazz Fest pridáva ďalšie mená do festivalového programu

Open Jazz Fest pridáva ďalšie mená do festivalového programu
jazz.sk

Jazzový festival na brehu Zelenej vody pri Novom Meste nad Váhom pomaly dotvára podobu a tvár nadchádzajúceho ročníka. Festival OPEN JAZZ FEST sa od ostatných jazzových podujatí líši hlavne tým, že jeho základnou charakteristikou sú medzižánrové inšpirácie vyúsťujúce vždy bohatú a farebnú jazzovú koláž etno - a foklórnymi prvkami v jazze počnúc, cez jazzrock, fusion, swing, latinojazz a plnokrvným funkom končiac...

 

Ďalším menom, ktoré vystuží už tradične silnú vokálnu stránku festivalu bude mladá, vychádzajúca vokálna hviezda zo susedného Poľska, iba 27 – ročná šarmantná speváčka Marta Król. Na svoje si určite prídu aj priaznivci momentálne mimoriadne populárneho electroswingu. Jeden z predpokladaných vrcholov dramaturgie sľubuje účasť vychádzajúcej rumunsko-rakúskej hviezdy tohto štýlu, kapely Moonlight Breakfast.

Marta Król (Poľsko)

Táto mladá a nesmierne pôvabná  speváčka z poľského Bytomu, študovala pôvodne violu, ale  jej vášeň pre hlas ako nástroj zvíťazila a vyštudovala jazz na súkromnej katowickej škole Nice Noise. Marta najviac interpretačne inklinuje k jazzu, gospelu a soulu. Celkovo možno jej tvorbu zaradiť do rámca, ktorý sa zvykne označovať aj  výrazom „easy listening“. Je víťazkou viacerých poľských speváckych súťaží a cien, spomeňme aspoň cenu poľskej televízie na festivale mladých vokalistov v v  Lubline (2005 a 2007), Grand Prix festivalu anglickej piesne v Brzegu (2007), alebo špeciálnu cenu na medzinárodnom jazzovom festivale New Hope of Jazz v  Łomże (2009). V roku 2011 vyšla jej prvotina v podobe  CD pod názvom  „The first look“ , ktorá odkazuje na jazzové štandardy avšak často v nových originálnych aranžmánoch. Album získal nominácie na rôzne poľské ocenenia a skladby z nahrávky budú tvoriť kostru  jej vystúpenia na festivale Open Jazz Fest. Sprevádzať ju budú renomovaní mladí poľskí hudobníci Jerzy Główczewsky, Paweł Tomaszewski, Andrzej Święs, Paweł Dobrowolski.

 

 

Moonlight Breakfast (Rumunsko, Rakúsko)

Táto rumunská formácia ponúka  zmes soulu, džezu, tanečnej hudby a elektro prestúpenú jazzovými vokálmi, akési “retroelektro”, alebo v súčasnosti rezonujúci elektroswing.  Svojou hudbou vťahuje do atmosféry 40 -  tych rokov, cez roky 80 - te s ich syntezátorovým zvukom  s pevným ukotvením v súčasnosti vďaka premyslenej produkcii. Kapela debutovala impozantným spôsobom v júli 2011, ako predskokan koncertu Jamiroquai pre 35000 divákmi. Následne na jar 2012 absolvovala prvé turné po Rumunsku. Nedávno kapela vydala svoj prvý album pod názvom, "Shout" a má v krátkom čase ambíciu vydať aj akustickú verziu tejto nahrávky. Minulý rok kapela vystúpila na  dvoch významných európskych festivaloch: Summer Well (Romania) and Spirit of Burgas (Bulgaria). Každý ich doteraz  vydaný singel dosiahol popredné miesto v rebríčkoch hitparád alternatívnych rádií v Rumunsku. V januári 2012 prerazila aj do rakúskeho éteru vďaka rádiu Superfy FM  a následne prišlo pozvanie na živé akustické vystúpenie v štúdiu Superfly s cieľom odpromovať nový album. Kapelu bola vybratá, aby v októbri 2011 reprezentovali Rumunsko v projekte Music Alliance Pact (každý mesiac hlasuje súčasne pod touto hlavičkou 35 hudobných blogerov z celého sveta v ankete najobľúbenejších nových skladieb). Moonlight Breakfast sa čoraz viac zviditeľňujú - hrali napr. na UEFA League Finals gala európskej ligy majstrov v  Bukurešti a vystúpili tiež na záver festivalu Transilvanian International Film 2012. V novembri 2012 účinkovali na  koncerte Macy Gray. V neposlednom rade treba vyzdvihnúť pozoruhodný fakt, že Moonlight Breakfast je kapela multi – inštrumentalistov: Bazooka (producent, bicie, klarinet, klávesy), Printzu (elektrická & basová gitara), Adita ( keyboards, akustická gitara, sampler) a Christie (spevák, sampler), takže sa je určite na čo tešiť.

 

Festival sa uskutoční 19. - 20. júla 2013 na Zelenej vode v Novom Meste n. Váhom.

Viac info a vstupenky: www.openjazzfest.sk

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...