Opustila nás legenda post-bopu: Klavirista Harold Mabern sa dožil 83 rokov

Opustila nás legenda post-bopu: Klavirista Harold Mabern sa dožil 83 rokov
Dávid Oláh

Pred pár dňami obletela svet smutná správa. V utorok 17. septembra zomrel vo veku 83 rokov legendárny jazzový klavirista Harold Mabern. Tento významný post-bopový hráč, pedagóg a skladateľ počas svojej dlhoročnej kariéry spolupracoval s umelcami ako Sonny Rollins či Miles Davis. Bol vyhľadávaným sidemanom jednak kvôli svojej harmonickej sofistikovanosti, ale aj pre silný bluesový "feeling". Príčinou jeho úmrtia bol infarkt. 

 

Harold Mabern Jr. sa narodil 20. marca 1936 v Memphise. Jeho hudobný talent sa prejavil už v ranom detstve, kedy bol schopný zahrať na klavíri rôzne melódie spamäti. Jeho otec mu následne kúpil klavír. 

 

 

Mabern začal študovať na Manassas High School, ktorá mala výborný hudobný vzdelávací program. Jeho spolužiakmi bol Booker Little a Charles Lloyd, ktorí sa taktiež stali hviezdami jazzu. Po ukončení strednej školy, pokračoval v štúdiu v Chicagu na American Conservatory of Music, kde začal hrávať s tamojším Big Bandom, a ako sa sám neskôr vyjadril, cvičieval 12 hodín denne. Vo svojich 23 rokoch sa presťahoval do New Yorku, kde sa zoznámil s legendárnym Cannonabllom Adderleym, s ktorým následne začal hrávať. V jednu osudovú noc, kedy hral "gig" s Adderleym, sa v klube Birdland zoznámil s ďalšími hviezdami - Milesom Davisom a Lionelom Hamptonom.

Svoj vlastný album s názvom "A Few Miles From Memphis" nahral v roku 1968 vo vydavateľstve Prestige Records. V 70. a 80. rokoch minulého storočia hrával ako sideman v kapelách Wesa Montgomeryho, Milesa Davisa, Sary Vaughan či Sonnyho Rollinsa. V 90. rokoch spolupracoval s klaviristami nasledujúcej generácie - s Donaldom Brownom, Mulgrewom Millerom a Jamesom Williamsom založil projekt "The Contemporary Piano Ensemble".

Známy bol aj ako výborný pedagóg. 36 rokov učil na William Paterson University v New Jersey. Na svoju pedagogickú činnosť sa vyjadril takto: "Sám seba nepovažujem za učiteľa. Som pokročilým študentom. Nikdy sa neprestávate učiť a zdokonaľovať."

 

 Dávid Oláh 

Zdroje: commercialappeal.com

               nytimes.com

               

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...