Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Kto získa hlavnú cenu poroty sa dozvieme na slávnostnom odovzdávaní cien už o týždeň

Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Kto získa hlavnú cenu poroty sa dozvieme na slávnostnom odovzdávaní cien už o týždeň
Peter Baláž

Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v roku 2017! Na základe internetového hlasovania na portáli jazz.sk sa ním stal projekt formácie AMC trio a Ľudová hudba Stana Baláža so svojim albumom „Ad Fontes“. Spolu s ostatnými víťazmi si svoju cenu preberie počas slávnostného večera udeľovania cien Esprit dňa 30. apríla 2018 o 20.00 hod. v Divadle Aréna v Bratislave.

 

Prešovské zoskupenie AMC trio prinieslo na svojom víťaznom albume opäť hudobnú spoluprácu so zaujímavými hosťami. Tentokrát načreli hlboko do prameňov domáceho folklóru, ktorý zosobnila kapela Ľudová hudba Stana Baláža. Album s príznačným názvom "Ad fontes" odzrkadluje prepojenie dvoch svetov - jazzu a slovenského folklóru. Obe zostavy si zachovali vlastnú tvár a štýl, čo im však nebránilo nájsť spoločné multižánrové prieniky.

 

Album absolútneho víťaza Hlavnej ceny Esprit vyberá odborná porota, za Cenu verejnosti hlasovali fanúšikovia jazzu. Podľa návštevníkov portálu jazz.sk je najlepším albumom vydaným v roku 2017 nahrávka „Ad Fontes“ od formácie AMC trio a Ľudová hudba Stana Baláža a to s 28,6% z celkového počtu hlasov. Po nej sa na druhom mieste umiestnil album „Nice To Eat You“ od zoskupenia Cha Bud s 18,4% a na treťom mieste Ludo Kotlár Trio s albumom „Hangin'“ s 18,3% z celkového počtu hlasov.

 

AMC trio má už svoje ocenenie isté, meno absolútneho víťaza vybraného medzinárodnou odbornou porotou však zaznie až priamo počas slávnostného večera s odovzdávaním cien Esprit. Ten sa uskutoční 30. apríla 2018 o 20.00 hod. v divadle Aréna v Bratislave a bude sprevádzaný živým koncertom troch nominovaných interpretov. Na slávnostný večer je možné zakúpiť si vstupenky. Odovzdávanie cien Esprit je registrovaná udalosť participujúca na oslavách International Jazz Day pod záštitou UNESCO. Koncert a slávnostná ceremónia bude zaznamenaná a odvysielaná televíziou RTVS.  Priamy prenos zo slávnostného večera bude vysielaný v rádiu Devín.

Počas večera vystúpia:

  • Sisa Michalidesová – Chloe

  • Ľuboš Šrámek a Nikolaj Nikitin

  • Ľubomír Gašpar Cimbal Project

Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť  Espirit s r.o. Sošky ocenení pre Esprit pre Cenu verejnosti a Cenu odbornej poroty v tvare kontrabasu vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek.

 

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2018
Portál Jazz.sk vyhlasuje siedmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie získal album Utajená od Hany Šebestovej
Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu získal album Lukáša Oravca
Slávnostné udeľovanie cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v sobotu 30. apríla v Divadle...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...