Söndörgő - hudba Balkánu ako ju (možno) nepoznáte

Söndörgő - hudba Balkánu ako ju (možno) nepoznáte
jazz.sk

Keď sa povie balkánska hudba predstavíte si automaticky pekelne rýchlu dychovku, cimbalovú hudbu, alebo akordeóny? Možno vás zaujme, že na Balkánskom polostrove je rozšírená aj tzv. tamburášska hudba.

O tamburách existujú prvé záznamy z roku 1551 a boli perzského a tureckého pôvodu. Nástroje podobné lutne majú rôzne tvary a veľkosti. Dodnes sú populárne a používajú sa po celom regióne Balkánu. Tradícia tamburášskych kapiel sa uchovala aj v Maďarsku, kde sa hudobníci z Balkánu usadili a po generácie si odovzdávali toto umenie.
Medzi najznámejšie rodiny, ktoré sa dodnes venujú tejto hudbe sú známi Vujicsicsovci a Eredicsovci. Skupina SÖNDÖRGŐ (HU)  bratov Eredicsovcov si na minuloročnej Pohode absolútne získala poslucháčov, ktorí sa ukrývali pred slnkom v stane NAY Tanečného domu. I napriek únavnej horúčave roztancovali publikum a vytvorili úžasnú atmosféru. Svojím temperamentným a mladíckou energiou sršiacim vystúpením si získali obecenstvo nielen na tomto festivale. V Maďarsku, napriek svojej mladosti, pôsobia už neuveriteľných 15 rokov a spolupracovali s hudobníkmi ako Márta Sebestyén, Herczku Ágnes, Ferus Mustafov, József Kovács ai. Často koncertujú v západnej Európe a vo Veľkej Británii, kde za svoje albumy obdržali prestížne ocenenia ,, Najlepšie nahrávky" za rok  2009 a 2011 v renomovanom časopise Songlines.

Bratislavčania si môžu túto skupinu prísť vypočuť 18.októbra, kedy sa predstavia v Klube Za zrkadlom. Ako predkapela vystúpi na Slovensku pôsobiaca skupina AD HO(C) BEND, ktorá združuje srbské hudobníčky, žijúce v Bratislave pod vedením Snežany Jovic-Werner zo skupiny Pressburger Klezmer Band.
Balkánsky folklór je  energický  ,,životabudič" a tento spoločný maďarsko-srbsko-slovensko-balkánsky večer vás presvedčí, že v Európe máme k sebe bližšie než by sa zdalo a horúca, temperamentná hudba je nám blízka či sme od Dunaja alebo spoza Sávy.

18.október, Klub Za zrkadlom, Bratislava, 20.00, predpredaj Ticketportal

SÖNDÖRGŐ (HU):
Attila Buzás - bass tambura
Áron Eredics - tarabuka, alt tambura
Benjamin Eredics - tambura
Dávid Eredics - klarinet, saxofón, kaval, alt tambura
Salamon Eredics - akordeón, píšťalky, alt tambura

www.shiraz.sk s podporou MK SR

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...