Takto znie hudba Princovho otca: Prichádza jazzový album otca popovej legendy

Takto znie hudba Princovho otca: Prichádza jazzový album otca popovej legendy
Svetlo sveta uzrela nahrávka zosnulého Johna Lewisa Nelsona, otca popovej legendy menom Prince. Pre skalných fanúšikov a vášnivých zberateľov ide nepochybne o potešujúcu správu, no radosť budú zrejme mať aj milovníci jazzu. „Don't Play with Love” je totiž výborný jazzový album. Bol nahrávaný v štúdiach vydavateľstva Paisley Park, ktoré v roku 1985 založil samotný Prince a od jeho smrti v roku 2016 ide vôbec o prvú výrobu v týchto priestoroch. Album produkovala Princova sestra, Sharon. L. Nelson.
 
Johna L. Nelsona hudobná verejnosť pozná skôr ako Princovho otca (meno popovej legendy je vlastne odkazom na Nelsonov umelecký pseudonym). Až do svojej smrti v roku 2001 bol pre svojho syna zdrojom inšpirácie. V 80. rokoch preňho dokonca zložil aj niekoľko skladieb, za všetky menujme Father's Song a Computer Blue z albumu k filmu Purple Rain. 
 
Menej ľudí už vie, že Princov otec bol špičkovým jazzmanom a skladateľom, hoci vo svojej kariére šťastie nemal. Dokončenie nahrávky svojho posledného projektu už nestihol, no tejto úlohy sa napokon zhostila jeho dcéra Sharon, ktorá „Don't Play with Love” skompletizovala a vydala v príležitosti otcovho stého jubilea.
 
Výsledok je vynikajúcou ukážkou mainstream jazzu. Témy sú príjemné a skvelo zachytávajú atmosféru zlatej éry jazzu, vyzdvihol by som najmä aranžmány sláčikových sekcií. Celkový zvuk nahrávky je veľmi kvalitný (producentka Sharon odviedla skvelú prácu). Na projekte sa podieľali špičkoví jazzmani Louis Hayes, Vincent Herring, Jeremy Pelt, Dezron Douglas a Richard Germanson. Ich sólistické výkony sú excelentné. O to obdivuhodnejšie je, že sa údajne jedná o živú nahrávku na jeden „tejk“.
 
Hovorí Sharon L. Nelson: „Náš otec bol milujúci, starostlivý a pracovitý. Napísal mnoho skladieb, ktoré až doposiaľ neboli nahraté. Tento projekt je výnimočný, lebo sa nahrával v Paisley Park a viedol ho duch môjho otca a brata Princa.“
 
Album si môžete kúpiť tu, prípadne vypočuť na Spotify.
 
 
Zdroj: Fat Beats, CBS

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Prince a jazz: Popová ikona sa nestránila jazzových štandardov (video)
Prince bol známy tým, že si svoju tvorbu dôkladne strážil a jej zdieľanie na internete neobľuboval...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...