Vychádza album projektu Jana a ja. Lesokruhy sú splneným snom speváčky Jany Krčmárovej

Vychádza album projektu Jana a ja. Lesokruhy sú splneným snom speváčky Jany Krčmárovej

V stredu 9. septembra 2020 vyšiel debutový album projektu Jana a ja s názvom Lesokruhy. Za projektom stojí autorka, textárka a speváčka Jana Krčmárová, album vznikol v spolupráci s aranžérom, klaviristom a hudobným producentom Ľubošom Šrámkom. Album môže byť zaradený do rôznych žánrových kategórií s presahmi do alternatívneho popu, jazzu, či scénickej hudby.

 

Žánrovej rôznorodosti albumu, ktorá však premyslene zapadá do jedného celku, výrazne napomohla skutočnosť, že na albume môžete počuť výkony 16 rôznych hudobníkov. Základ štúdiovej kapely okrem Jany Krčmárovej a Ľuboša Šrámka tvorili Juraj Griglák (basgitara), Pavol Bereza (gitara) a Marián Ševčík (bicie). V dvoch piesňach ich doplnil saxofonista Nikolaj Nikitin, v ďalších sláčikové kvarteto Mucha Quartet či Ondrej Juraši (trúbka), Viliam Vojčík (lesný roh), Barbora Kolářová a Lucia Pintérová (obe flauta). Dve piesne nahrala kapela v obmenenom zložení – na klávesy hral Peter Kunzo a na basgitaru Tibor Farkaš. Na albume znie aj elektronika, použitá je ale takým spôsobom a v takom rozsahu, ktorý podčiarkuje zvuk akustických nástrojov alebo dáva myšlienku niektorým kompozíciám, a je tak ich prirodzenou, ale nie nosnou súčasťou.

 

Treťou zverejnenou piesňou z albumu je Jesenná. O tej Jana tvrdí, že ju napísala namiesto fotografie, ktorú by urobila, ak by mala so sebou v jeden minuloročný deň v horách fotoaparát: „Hneď v lese vznikol text, doma pri klavíri sa mi okamžite spojil s priamočiarou melódiou, a dodnes presne cítim atmosféru tej chvíle, keď sa hmla medzi kopcami prevalila z leta do jesene. Ľuboš Šrámek a kapela presne vystihli jednoduchú, ale rafinovanú krásu tej chvíle.“

 

Lyric video Jesenná:

 

Album bol nahratý v prvej polovici roku v Modre v štúdiu Jána Mudrocha, ktorý sa postaral o mixáž a čiastočne aj o mastering albumu. Obrovskou poctou pre tvorcov bolo, že hlavnej časti masteringu sa ujal v jeho štúdiu v New Yorku Joe Tarantino, ktorý pracoval aj na albumoch Milesa Davisa, Chicka Coreu či Billa Evansa.

 

Album obsahuje 10 stôp, ktoré tvoria 9 ucelených piesní so slovenskými textami. Predslov v booklete albumu popisuje Lesokruhy ako obraz roka, toho, ako plynie v lese, a tiež v našich životoch, piesne teda na seba tematicky nadväzujú.

 

Cesta k debutovému albumu projektu Jana a ja trvala niekoľko rokov. Jana ako líderka projektu priznáva, že album je jej splneným snom a výsledok presiahol jej očakávania: „Keď sa ma ľudia z hudobnej brandže pýtajú, kde som bola doteraz, musím len konštatovať, že som bola stále tu, len absolútne neznáma a ukrytá pred svetom, tvorila som, hľadala cesty a spôsoby, ako album uchopiť a s kým spolupracovať. Dlho som čakala na to, kým stretnem niekoho, kto moje nápady uchopí a dokonale pochopí a pomôže mi s ich realizáciou aj po produkčnej stránke, a som nesmierne rada, že sa mi to nakoniec podarilo práve s týmito ľuďmi.“

 

Album bol predznamenaný singlom Ďaleko a videoklipom k piesni Jahodovo. Jana sľubuje v ďalších mesiacoch priniesť aj ďalšie hudobné videá a myslí aj na krst albumu, ktorý je plánovaný na koniec októbra. Detaily budú včas známe, veľa však bude závisieť aj od aktuálnej pandemickej situácie. „Máme miesto, máme čas, verím, že to vyjde a piesne z albumu zahráme aj s väčšou kapelou,“ vraví Jana.

 

Videoklip Ďaleko

 

Album je dostupný v online obchode www.janaaja.sk/shop ako CD (vrátane už spusteného predpredaja), od 9. septembra bude dostupný aj v digitálnej podobe. O niekoľko dní ho nájdete aj na desiatkach streamingových služieb (Spotify, Apple Music, YouTube Music atď.). Album vychádza pod hlavičkou vydavateľstva La Plata Production.

 

Videoklip Jahodovo

 

Zoznam skladieb:

Zviera 3:23

Plavák 3:47

Každý deň 1:43

Ďaleko 4:01

Jahodovo 2:38

Po lete 0:58

Jesenná 4:22

December 4:21

Nový rok 2:53

Prskavky 4:17

 

JANA A JA je umeleckým projektom hudobníčky a poetky Jany Krčmárovej, umelkyne s citom pre poéziu a kompozíciu. Mágia hudby a textu dokonale funguje v jej autorských skladbách so slovenskými textami. Vystupuje aj v rámci multižánrových a literárnych podujatí. Projekt JANA A JA je premenou Jany z pesničkárky, ktorá so svojou tvorbou ostávala zavretá doma a hrala len pre pár kamarátov, na plnohodnotný hudobný projekt. V roku 2017 nahrala dve pesničky (Zviera a Astronaut) v spolupráci s Rolandom Kánikom (Sonic Cat Studio). V predchádzajúcich dvoch rokoch odohrala niekoľko komorných koncertov s Petrom Kunzom a Luciou Pintérovou. Jej skladba Čierne barany sa objavila aj na albume Ľuboša Šrámka s názvom Perforomances. Album Lesokruhy vyšiel 9. septembra 2020.

 

Zdroj: tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...